Ci którzy go jeszcze nie znają przecierają pewnie teraz oczy ze zdziwienia, a ci, którzy już je piekli, oblizują usta. Jest niesamowicie wilgotne oraz puszyste. Ma piękny, miedziany kolor piernika....
Historia pizzy sięga jeszcze czasów przed naszą erą. Co ciekawe, danie to ma swoje korzenie nie we Włoszech, a w Grecji. Dopiero około 500 r. p.n.e. dotarła stamtąd do Rzymu. To nie Grecy, a Włosi ...
Wino pobudza pracę trzustki, nadnerczy, tarczycy i gruczołów płciowych, co powoduje wzrost energii. Wpływa na lepszą przemianę białek, cukrów i tłuszczów. U osób regularnie pijących wino rzadziej w...
To święto wyczekiwane przez tych co lubią zjeść coś na ostro. W tym dniu z pewnością nie powinni oni żałować w kuchni czosnku, papryczek chilli, tabasko, czy pieprzu. A jeśli fast food na mieście, ...
Zupa z chrzanem cieszy się wielkim powodzeniem, nawet dzieci chętnie ją jedzą, jeśli dodacie łagodnego chrzanu. Można użyć świeżego chrzanu tartego, taki jest najlepszy, jednak przed dodaniem, trze...
Pyszny domowy pasztet z cukinii. To taka warzywna zapiekanka z tartą cukinią, cebulą i kilkoma dodatkami, które sprawiają, że pasztecik wychodzi super smaczny i aromatyczny. Idealny do kanapek, lub...
Przepis na zupę bez mięsa, który może Was zaskoczyć, a jest obłędna! Robi się ją błyskawicznie. Bez bulionu i bez wysiłku! Zdrowa i bardzo pożywna.
Kiedyś jemioła pospolita była uważana za lek niemal na wszystko, obecnie wyciąg z jej pędów i liści stosuje się pomocniczo w leczeniu choroby nadciśnieniowej (obniża ciśnienie tętnicze krwi), popra...
Bardzo zdrowy, smaczny buraczkowy chleb z mąki razowej. Wilgotny w środku, na zewnątrz skórka chrupiąca. Dla tych, którzy obawiają się smaku buraka, informuję, że go nie ma.
Kotlety ziemniaczane najczęściej są robione bez żadnych dodatków, ale aby trochę ożywić ich łagodny smak warto dodać kiszoną kapustę z przyprawami. To takie fajne danie – można zużyć od niego ziemn...