Za ten czekoladowy przysmak z orzechów laskowych, czekolady, cukru i oleju niejeden dałby się pokroić. Dziś bez wyrzutów sumienia możemy się nią zajadać :)
Naleśniki biszkoptowe z kremem nutella
1 i 1/4 szklanki mąki
4 jajka
1 szklanka mleka
1/2 szklanki wody
Szczypta soli
Truskawki lub ulubione owoce (ilość wedle uznania)
Krem Nutella (15 g na 1 porcję)
Wykonanie:
Żółtka oddzielamy od białek, łączymy z mlekiem i wodą, następnie wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Oddzielnie ubijamy na sztywną pianę białka ze szczyptą soli. Do żółtek z mlekiem porcjami dodajemy pianę i delikatnie mieszamy. Naleśniki smażymy na złoto z obu stron. Każdy naleśnik smarujemy kremem Nutella i składamy na cztery. Na wierzchu układamy pokrojone ulubione owoce.
Trufle czekoladowe z kremem Nutella
100 g gorzkiej czekolady o zawartości kakao ok. 70%
100 g miękkiego masła
100 g cukru pudru
gorzkie kakao do obtoczenia
300 g kremu Nutella (15 g na porcję)
Wykonanie:
Zgodnie z przepisem na trufle, czekoladę należy połamać na kosteczki i roztopić w kąpieli wodnej. Masło drobno pokroić i ucierać mikserem z cukrem pudrem przez ok.7 min. Stopniowo dodawać po łyżce ostudzoną czekoladę, cały czas miksując (nie dłużej niż 1 min). Przygotowaną w ten sposób masę wstawić do lodówki na 1-2 godz., aż zgęstnieje na tyle, aby można ją było formować. Nabierać łyżeczką gęstą masę i formować z niej kulki. Ułożyć je na talerzu i wstawić do lodówki do stężenia na ok. 1 godz. Wygładzić powierzchnię twardych trufli i posypać kakao przesianym przez sitko. W każdej trufli zrobić wgłębienie i wycisnąć w nie z rękawa cukierniczego porcję kremu Nutella.
A.J.
Komentarze