Kokosowe kulki z kaszy jaglanej to bardzo prosty przepis na deser lub przekąskę, która pomoże Ci dostarczyć energii po popołudniowej dawce fitnessu lub porannym joggingu. Najlepiej smakują schłodzone! Trzymaj w lodówce.
Składniki:
150 g kaszy jaglanej
400 ml mleka kokosowego tłustego z puszki lub zwykłego mleka
200 ml wody
15 g oleju kokosowego lub masła
50 g cukru lub ksylitolu
40 g wiórków kokosowych
opcjonalnie możesz dodać kakao
Do obtoczenia : wiórki kokosowe
Wykonanie:
Kaszę jaglaną dokładnie przepłucz po bieżącą wodą, a następnie obficie przelej wrzątkiem. Odcedź na sicie. Mleko kokosowe i wodę przelej do garnka. Dodaj cukier lub ksylitol. Ugotuj kaszę jaglaną na mleku kokosowym z wodą i dodatkiem cukru lub ksylitolu, do momentu aż wchłonie cały płyn. Najlepiej gotować ją na małym ogniu. Do ugotowanej kaszy dodaj olej kokosowy oraz wiórki kokosowe i wymieszaj. Całość zblenduj. Nie musi to być gładka masa, grudki mile widziane. Przykryj folią spożywczą, tak by stykała się z masą i odstaw do wystudzenia, a następnie do lodówki. Nabieraj masę łyżką i dłońmi formuj kulki. Obtocz je w wiórkach kokosowych. Przed podaniem najlepiej je schłodzić min 1 h.
Komentarze