Pasztet z zielonej soczewicy jest idealny na kanapki czy również sam. Soczewica i warzywa będą dodatkowo pomagać obniżać poziom cholesterolu oraz regulować ciśnienie krwi i dostarczą naszemu organizmowi białka.
Składniki:
Wykonanie:
Soczewicę zalać wodą i odstawić na 30 min do namoczenia. Następnie przepłukać, zalać świeżą wodą i gotować ok. 20-25 minut, odcedzić. Kaszę jaglaną ugotować w wodzie. Marchew, pietruszkę i selera obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości. Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na oleju. W misce połączyć soczewicę, kaszę, ugotowane warzywa i cebulę, całość miksować za pomocą blendera. Dodać pieprz, sól, czosnek niedźwiedzi, słodką i ostrą paprykę. Wbić jaja, dodać żurawinę, dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 50-55 minut. Zostawić w formie do ostygnięcia, najlepiej na całą noc.
Smacznego!
A.J.
Komentarze