Pasztet z czerwonej soczewicy

  • 31.01.2023
Przepis na pyszny pasztet
Źródło: pixabay.com

Pasztet z zielonej soczewicy jest idealny na kanapki czy również sam. Soczewica i warzywa będą dodatkowo pomagać obniżać poziom cholesterolu oraz regulować ciśnienie krwi i dostarczą naszemu organizmowi białka.

Składniki: 

  • Soczewica zielona – 300 g suchych nasion
  • Kasza jaglana – 100 g
  • Marchew – 100 g
  • Korzeń pietruszki – 100 g
  • Seler – 200 g
  • Cebula – 200 g
  • Olej rzepakowy – 3 łyżki
  • Jaja – 2 sztuki
  • Żurawina suszona – 100 g
  • Papryka słodka i ostra – po łyżeczce
  • Pieprz czarny – łyżeczka
  • Czosnek niedźwiedzi – łyżeczka
  • Sól

Wykonanie: 

Soczewicę zalać wodą i odstawić na 30 min do namoczenia. Następnie przepłukać, zalać świeżą wodą i gotować ok. 20-25 minut, odcedzić. Kaszę jaglaną ugotować w wodzie. Marchew, pietruszkę i selera obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości. Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na oleju. W misce połączyć soczewicę, kaszę, ugotowane warzywa i cebulę, całość miksować za pomocą blendera. Dodać pieprz, sól, czosnek niedźwiedzi, słodką i ostrą paprykę. Wbić jaja, dodać żurawinę, dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 50-55 minut. Zostawić w formie do ostygnięcia, najlepiej na całą noc.

 

Smacznego!

 

A.J.

 

 

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.