Tort z naleśników i czekoladowego kremu. Prezentuje się ładnie, dzięki dużej ilości naleśników, przełożonych ciemną warstwą kremu. Jest stabilny i można kroić go w cienkie plasterki. Smakoszom naleśników na pewno posmakuje.
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
Ganache:
Wykonanie:
Przygotuj ciasto naleśnikowe. Do miski wsyp mąkę, szczyptę soli i cukier waniliowy. Wlej mleko i olej i energicznie mieszaj trzepaczką lub mikserem, aby nie powstały grudki. Dodaj jajka i ponownie wymieszaj. Na patelni o średnicy dna ok. 15cm usmaż naleśniki.
Przygotuj ganache. Czekoladę posiekaj. Śmietanę zagotuj i od razu ściągnij z pieca. Dodaj posiekaną czekoladę. Odczekaj chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszaj trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostaw do ostygnięcia. Chłodnym, ale dość płynnym kremem ganache przełoż naleśniki. (Po ok. 1 łyżce na naleśnik). Resztą kremu posmaruj boki i wierzch tortu. Ciasto wstaw do lodówki, aż krem zgęstnieje. Możesz włożyć na noc do lodówki. Udekoruj świeżymi owocami lub według uznania.
A.J.
Komentarze