Tort naleśnikowy

  • 24.01.2023
Szybki i smaczny tort z naleśników
Źródło: pixabay.com

Tort z naleśników i czekoladowego kremu. Prezentuje się ładnie, dzięki dużej ilości naleśników, przełożonych ciemną warstwą kremu. Jest stabilny i można kroić go w cienkie plasterki. Smakoszom naleśników na pewno posmakuje.

Składniki:
Ciasto naleśnikowe:

  • 300g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 700ml mleka
  • dwie płaskie łyżki oleju
  • 2 łyżki cukru waniliowego

Ganache:

  • 300g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 300g czekolady gorzkiej
  • owoce do dekoracji

Wykonanie:

Przygotuj ciasto naleśnikowe. Do miski wsyp mąkę, szczyptę soli i cukier waniliowy. Wlej mleko i olej i energicznie mieszaj trzepaczką lub mikserem, aby nie powstały grudki. Dodaj jajka i ponownie wymieszaj. Na patelni o średnicy dna ok. 15cm usmaż naleśniki. 

Przygotuj ganache. Czekoladę posiekaj. Śmietanę zagotuj i od razu ściągnij z pieca. Dodaj posiekaną czekoladę. Odczekaj chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszaj trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostaw do ostygnięcia. Chłodnym, ale dość płynnym kremem ganache przełoż naleśniki. (Po ok. 1 łyżce na naleśnik). Resztą kremu posmaruj boki i wierzch tortu. Ciasto wstaw do lodówki, aż krem zgęstnieje. Możesz włożyć na noc do lodówki. Udekoruj świeżymi owocami lub według uznania.

 

A.J.

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.