Tort naleśnikowy

  • 24.01.2023
Szybki i smaczny tort z naleśników
Źródło: pixabay.com

Tort z naleśników i czekoladowego kremu. Prezentuje się ładnie, dzięki dużej ilości naleśników, przełożonych ciemną warstwą kremu. Jest stabilny i można kroić go w cienkie plasterki. Smakoszom naleśników na pewno posmakuje.

Składniki:
Ciasto naleśnikowe:

  • 300g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 700ml mleka
  • dwie płaskie łyżki oleju
  • 2 łyżki cukru waniliowego

Ganache:

  • 300g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 300g czekolady gorzkiej
  • owoce do dekoracji

Wykonanie:

Przygotuj ciasto naleśnikowe. Do miski wsyp mąkę, szczyptę soli i cukier waniliowy. Wlej mleko i olej i energicznie mieszaj trzepaczką lub mikserem, aby nie powstały grudki. Dodaj jajka i ponownie wymieszaj. Na patelni o średnicy dna ok. 15cm usmaż naleśniki. 

Przygotuj ganache. Czekoladę posiekaj. Śmietanę zagotuj i od razu ściągnij z pieca. Dodaj posiekaną czekoladę. Odczekaj chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszaj trzepaczką, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostaw do ostygnięcia. Chłodnym, ale dość płynnym kremem ganache przełoż naleśniki. (Po ok. 1 łyżce na naleśnik). Resztą kremu posmaruj boki i wierzch tortu. Ciasto wstaw do lodówki, aż krem zgęstnieje. Możesz włożyć na noc do lodówki. Udekoruj świeżymi owocami lub według uznania.

 

A.J.