Czy gołąbki zawsze muszą być z mięsem i ryżem i dodatkowo oblane sosem pomidorowym? Otóż nie! O to przepis na wegetariańskie gołąbki. Możesz podawać je z barszczem czerwonym, mixem sałat lub ulubionymi dodatkami.
Składniki na gołabki:
300 gramów kaszy gryczanej
główka kapusty
jedna duża cebula
garść suszonych grzybów
sól, czarny pieprz
łyżka oleju lub klarowanego masła
Grzyby zalewamy 300 ml wody. Odstawiamy na noc lub na kilka godzin. Nie wylewamy wody, w której się moczyły
Kaszę gryczaną gotujemy w osolonej wodzie 10 minut licząc od zagotowania. Wyłączamy, przykrywamy grubym ręcznikiem i
odstawiamy na 20 minut nie odkrywając pokrywki. Na patelni rozgrzewamy klarowane masło lub olej, dodajemy drobno pokrojoną cebulę oraz drobno pokrojone grzyby. Smażymy, aż cebula się zeszkli. Mieszamy z kaszą gryczaną, doprawiamy do smaku solą (jeśli jest taka potrzeba) oraz pieprzem. Z kapusty wycinamy tzw. głąb i gotujemy pod przykryciem w osolonej wodzie. Ugotowaną kapustę wyciągamy i studzimy. Nie wylewamy wody, w której się gotowała. Z lekko wystudzonej kapusty zdejmujemy liście i zawijamy je razem z farszem w “gołąbki”. Na dnie garnka układamy kilka liści kapusty. Na liściach dość ciasno układamy gołąbki, jeden przy drugim. Zalewamy wodą, w której gotowała się kapusta (do zakrycia) i przykrywamy np. talerzem aby zrobić obciążenie. Gołąbki gotujemy ok.40 minut na bardzo małym ogniu, licząc od zagotowania wody.
Składniki na sos:
pół cebuli
10 pieczarek
łyżka klarowanego masła lub oleju
czubata łyżka mąki
250 ml wody w której moczyły się grzyby
łyżka słodkiej śmietany 12 %
koper, sól, pieprz
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy drobno pokrojoną cebule i pokrojone w kawałki pieczarki. Smażymy bez przykrycia aby
odparować wodę. Na patelnię dodajemy mąkę i chwilę zasmażamy, po czym wlewamy wodę z grzybów i mieszamy do uzyskania aksamitnej konsystencji. Smażymy 3-4 minuty po czym wyłączamy, dodajemy śmietankę, koper i doprawiamy do smaku.
A.J.
Komentarze