Lany chruścik

  • 20.01.2023
Przepis na lany chruścik
Źródło: pixabay.com

Szybka i łatwa do przygotowania przekąska na Tłusty Czwartek. Ciasto przygotowuje się bardzo szybko. Gotowe ciasto wyciska się na głęboki tłuszcz z rękawa cukierniczego lub woreczka strunowego z dziurką o średnicy 0,7- 1cm. Im większa, tym chrust grubszy, pulchniejszy. Z mniejszego otworu wyjdą cienkie chruściki, mocno chrupiące, ale też tłustsze.

Składniki:

  • 200g mąki pszennej
  • 180ml mleka
  • 20ml wódki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • tłuszcz do smażenia (np. smalec, olej rzepakowy)

Wykonanie:

Mąkę wsyp do miski. Wlej mleko i szybko wymieszaj trzepaczką na jednolitą masę. Wmieszaj alkohol. (Ciasto będzie gęste). Oddzieli żółtka od białek. Żółtka wmieszaj do mąki z mlekiem. Odstaw na bok. Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Wmieszaj delikatnie do ciasta. (Ciasto zrobi się rzadsze).Tłuszcz rozgrzej w niskim, niedużym garnku do temperatury 175- 180°C.

Ciasto przełoż do rękawa cukierniczego lub woreczka strunowego. Na rozgrzany tłuszcz wycisnąć ciasto, tworząc spirale (lub inną dowolną kompozycję). Smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor.

Smacznego!


A.J.