Mus z kaszy manny to szybki w wykonaniu deser o delikatnym smaku. Dodatek bitej śmietany nadaje delikatnej konsystencji i równoważy smak kaszki. Taki deser jest szybki w przygotowaniu, ważne jednak, żeby podawać go w formie schłodzonej, gdyż wtedy zachowuje odpowiednią konsystencję i najlepiej smakuje. Jest on dość syty, więc można go podzielić na kilka mniejszych porcji.
Składniki:
60g kaszy manny (ok. 6 płaskich łyżek)
450ml mleka lub wody
1/3 szklanki cukru
1 łyżka soku z cytryny
garść ulubionych owoców
100g śmietanki 30%
cukier z wanilią
Wykonanie:
Ugotować kaszę mannę w niewielkiej ilości wody lub mleka. Zagotować odmierzoną wodę/mleko z cukrem i sokiem z cytryny. Wlać zawiesinę do wrzącej wody, gotować do całkowitego rozklejenia kaszy. Rozklejoną kaszę wlać do miseczki i ubijać trzepaczka lub mikserem do momentu, aż powstanie sztywna, puszysta masa.Opcjonalnie możesz wymieszać ubitą kaszkę z musem owocowym. Zimną śmietanę ubić z cukrem wanilinowym i delikatnie wmieszać do kaszki. Gotowy mus przełożyć do szklanek, pucharków, miseczek. Na wierzchu udekoruj ulubionym musem np. z mrożonych owoców lub świeżymi owocami. Mus podawaj schłodzony.
A.J.
Komentarze