Mus z kaszy mannej z owocami

  • 24.01.2023
Szybki i prosty deser z kaszy mannej
Źródło: pixabay.com

Mus z kaszy manny to szybki w wykonaniu deser o delikatnym smaku. Dodatek bitej śmietany nadaje delikatnej konsystencji i równoważy smak kaszki. Taki deser jest szybki w przygotowaniu, ważne jednak, żeby podawać go w formie schłodzonej, gdyż wtedy zachowuje odpowiednią konsystencję i najlepiej smakuje. Jest on dość syty, więc można go podzielić na kilka mniejszych porcji.

Składniki:

60g kaszy manny (ok. 6 płaskich łyżek)
450ml mleka lub wody
1/3 szklanki cukru
1 łyżka soku z cytryny
garść ulubionych owoców
100g śmietanki 30%
cukier z wanilią

Wykonanie:

Ugotować kaszę mannę w niewielkiej ilości wody lub mleka. Zagotować odmierzoną wodę/mleko z cukrem i sokiem z cytryny. Wlać zawiesinę do wrzącej wody, gotować do całkowitego rozklejenia kaszy. Rozklejoną kaszę wlać do miseczki i ubijać trzepaczka lub mikserem do momentu, aż powstanie sztywna, puszysta masa.Opcjonalnie możesz wymieszać ubitą kaszkę z musem owocowym. Zimną śmietanę ubić z cukrem wanilinowym i delikatnie wmieszać do kaszki. Gotowy mus przełożyć do szklanek, pucharków, miseczek. Na wierzchu udekoruj ulubionym musem np. z mrożonych owoców lub świeżymi owocami. Mus podawaj schłodzony.

A.J.

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.