Krokiety z kapustą i grzybami to doskonałe uzupełnienie barszczu czerwonego!

  • 24.01.2024
Klasyczne Krokiety na Świątecznym Stole. Tradycyjny Smak Wigilii w Każdym Kroku!
Źródło: freepik.com

Nie tylko do wigilijnego stołu! Te pyszne krokiety z kapustą i grzybami doskonale sprawdzą się również jako smakowity dodatek do klasycznego Barszczu Czerwonego. Idealne na piątkowy obiad lub dowolną chwilę, gdy pragniesz cieszyć się tradycyjnym smakiem polskich potraw.

Składniki:

Farsz:

  • 40 g suszonych grzybów
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 1 mała marchewka
  • 1 duża cebula
  • 4 łyżki oleju roślinnego
  • 400 g pieczarek
  • sól, zmielony pieprz, 1 listek laurowy, 2 ziela angielskie

Naleśniki na 10 szt:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 lub 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
  • szczypta soli
  • olej lub masło ok.3 łyżek

Wykonanie:

  • Grzyby wypłukać w chłodnej wodzie, włożyć do rondelka, zalać 2 szklankami wody i odstawić do namoczenia na całą noc lub na kilka godzin.
  • Wylać wodę z moczenia grzybów, wlać świeżą w ilości 1 szklanki, posolić i gotować przez ok. 20 minut. Odcedzić zachowując oddzielnie wywar i grzyby. Grzyby drobno posiekać na desce.
  • Kapustę odcisnąć z soku i posiekać, włożyć do garnka i zalać przecedzonym wywarem z grzybów. Wlać dodatkowa 1 szklankę wody lub bulionu, dodać listek laurowy i ziela angielskie i gotować pod przykryciem, aż do miękkości przez ok. 40 minut.
  • Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do gotującej się kapusty na 10 minut przed końcem jej gotowania.
  • Obrać i posiekać cebulę w drobną kosteczkę. Zeszklić na patelni na 2 łyżkach oleju.
  • Cebulę i grzyby dodać do ugotowanej kapusty.
  • Pieczarki umyć, pokroić na plasterki i odparować na patelni co chwilę mieszając. Dodać 2 łyżki oleju i smażyć przez kilka minut w międzyczasie doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z patelni i posiekać, dodać do kapusty.
  • Kapustę doprawić solą, pieprzem i ewentualnie szczyptą cukru. Zagotować.
  • Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę i sól. Zmiksować na gładkie ciasto. Dodać roztopione masło lub olej roślinny i razem zmiksować (lub wykorzystać tłuszcz do smarowania patelni przed smażeniem każdego naleśnika).
  • Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Przewrócić na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty.
  • Nadzienie dzielimy na 10 części i smarujemy nim 10 naleśników. Zwijamy: najpierw zakładamy do środka dwa przeciwległe boki naleśnika na około 2 cm, następnie zwijamy lub składamy całego naleśnika. Tak przygotowane krokiety możemy przechowywać w lodówce przez 2-3 dni, wyjmować i smażyć w panierce jednorazowo tyle ile akurat nam potrzeba.

Panierka:

Jajka roztrzepać widelcem w głębokim talerzu z dodatkiem soli. Do drugiego talerza nasypać bułki tartej. Maczać krokiety w jajku a następnie obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym maśle klarowanym  po około 2 minuty z każdej strony, w razie potrzeby dodawać więcej masła w trakcie smażenia.

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.