Źródło: freepik.com
Nie tylko do wigilijnego stołu! Te pyszne krokiety z kapustą i grzybami doskonale sprawdzą się również jako smakowity dodatek do klasycznego Barszczu Czerwonego. Idealne na piątkowy obiad lub dowolną chwilę, gdy pragniesz cieszyć się tradycyjnym smakiem polskich potraw.
Składniki:
Farsz:
- 40 g suszonych grzybów
- 500 g kapusty kiszonej
- 1 mała marchewka
- 1 duża cebula
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 400 g pieczarek
- sól, zmielony pieprz, 1 listek laurowy, 2 ziela angielskie
Naleśniki na 10 szt:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 lub 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
- szczypta soli
- olej lub masło ok.3 łyżek
Wykonanie:
- Grzyby wypłukać w chłodnej wodzie, włożyć do rondelka, zalać 2 szklankami wody i odstawić do namoczenia na całą noc lub na kilka godzin.
- Wylać wodę z moczenia grzybów, wlać świeżą w ilości 1 szklanki, posolić i gotować przez ok. 20 minut. Odcedzić zachowując oddzielnie wywar i grzyby. Grzyby drobno posiekać na desce.
- Kapustę odcisnąć z soku i posiekać, włożyć do garnka i zalać przecedzonym wywarem z grzybów. Wlać dodatkowa 1 szklankę wody lub bulionu, dodać listek laurowy i ziela angielskie i gotować pod przykryciem, aż do miękkości przez ok. 40 minut.
- Marchewkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do gotującej się kapusty na 10 minut przed końcem jej gotowania.
- Obrać i posiekać cebulę w drobną kosteczkę. Zeszklić na patelni na 2 łyżkach oleju.
- Cebulę i grzyby dodać do ugotowanej kapusty.
- Pieczarki umyć, pokroić na plasterki i odparować na patelni co chwilę mieszając. Dodać 2 łyżki oleju i smażyć przez kilka minut w międzyczasie doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z patelni i posiekać, dodać do kapusty.
- Kapustę doprawić solą, pieprzem i ewentualnie szczyptą cukru. Zagotować.
- Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę i sól. Zmiksować na gładkie ciasto. Dodać roztopione masło lub olej roślinny i razem zmiksować (lub wykorzystać tłuszcz do smarowania patelni przed smażeniem każdego naleśnika).
- Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni. Przewrócić na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty.
- Nadzienie dzielimy na 10 części i smarujemy nim 10 naleśników. Zwijamy: najpierw zakładamy do środka dwa przeciwległe boki naleśnika na około 2 cm, następnie zwijamy lub składamy całego naleśnika. Tak przygotowane krokiety możemy przechowywać w lodówce przez 2-3 dni, wyjmować i smażyć w panierce jednorazowo tyle ile akurat nam potrzeba.
Panierka:
Jajka roztrzepać widelcem w głębokim talerzu z dodatkiem soli. Do drugiego talerza nasypać bułki tartej. Maczać krokiety w jajku a następnie obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym maśle klarowanym po około 2 minuty z każdej strony, w razie potrzeby dodawać więcej masła w trakcie smażenia.
Komentarze