Źródło: pixabay.com
Ryby to główne źródło kwasów omega-3 i witamin A, D, E oraz witamin z grupy B. Zawierają duże ilości białka i składników mineralnych np. jod, selen , żelazo. Powinniśmy je spożywać ok.2-3 razy w tygodniu.
Kwasy omega-3:
- wpływają na prawidłową pracę układu krążenia
- zapobiegają występowaniu nadciśnienia,
- obniżają poziom tzw. złego cholesterolu (LDL), zwiększając przy tym ilość dobrego cholesterolu (HDL),
- działają przeciwzapalnie i przeciwalergicznie,
- poprawiają odporność,
- wykazują działanie przeciwnowotworowe.
Ryby dzielimy na:
- ryby chude np.:
- szczupak,
- sandacz,
- dorsz,
- flądra,
- halibut,
- ryby tłuste np.:
- makrela,
- węgorz,
- pstrąg tęczowy,
- ryby karpiowate (lin, karp, karaś, leszcz).
Wybierając rybę w sklepie, zwróćmy uwagę na skrzela(powinny być czerwone). Skóra w dotyku powinna być sprężysta, a oczy błyszczące.
A.J.
Komentarze