Ryby to główne źródło kwasów omega-3 i witamin A, D, E oraz witamin z grupy B. Zawierają duże ilości białka i składników mineralnych np. jod, selen , żelazo. Powinniśmy je spożywać ok.2-3 razy w tygodniu.
Kwasy omega-3:
wpływają na prawidłową pracę układu krążenia
zapobiegają występowaniu nadciśnienia,
obniżają poziom tzw. złego cholesterolu (LDL), zwiększając przy tym ilość dobrego cholesterolu (HDL),
działają przeciwzapalnie i przeciwalergicznie,
poprawiają odporność,
wykazują działanie przeciwnowotworowe.
Ryby dzielimy na:
ryby chude np.:
szczupak,
sandacz,
dorsz,
flądra,
halibut,
ryby tłuste np.:
makrela,
węgorz,
pstrąg tęczowy,
ryby karpiowate (lin, karp, karaś, leszcz).
Wybierając rybę w sklepie, zwróćmy uwagę na skrzela(powinny być czerwone). Skóra w dotyku powinna być sprężysta, a oczy błyszczące.
Komentarze