Czy warto jeść ryby?

  • 24.11.2022
Ryby-cenny składnik diety.
Źródło: pixabay.com

Ryby to główne źródło kwasów omega-3 i witamin A, D, E oraz witamin z grupy B. Zawierają duże ilości białka i składników mineralnych np. jod, selen , żelazo. Powinniśmy je spożywać ok.2-3 razy w tygodniu.

Kwasy omega-3:

  1. wpływają na prawidłową pracę układu krążenia
  2. zapobiegają występowaniu nadciśnienia, 
  3. obniżają poziom tzw. złego cholesterolu (LDL), zwiększając przy tym ilość dobrego cholesterolu (HDL),
  4. działają przeciwzapalnie i przeciwalergicznie,
  5. poprawiają odporność,
  6. wykazują działanie przeciwnowotworowe.

Ryby dzielimy na:

  • ryby chude np.:
    • szczupak, 
    • sandacz, 
    • dorsz, 
    • flądra, 
    • halibut,
  • ryby tłuste np.: 
    • makrela, 
    • węgorz, 
    • pstrąg tęczowy, 
    • ryby karpiowate (lin, karp, karaś, leszcz).

Wybierając rybę w sklepie, zwróćmy uwagę na skrzela(powinny być czerwone). Skóra w dotyku powinna być sprężysta, a oczy błyszczące. 

A.J.

Polecany film

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.