Corocznie 9 milionów ton żywności ląduje w śmietnikach. W Polsce marnujemy jedzenie w ilości 235 kg na osobę, co stawia nas w niechlubnej czołówce krajów w Europie, które wyrzucają najwięcej żywności. W święta wyrzucamy nawet 2-3 razy więcej niż na co dzień. Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach? Odpowiedź znajdziesz poniżej.
1.Mrożenie
Jednym z najlepszych sposobów na przechowywanie żywności jest jej mrożenie. Jedzenia po świętach nie trzeba wyrzucać – wystarczy wrzucić pierogi i uszka do zamrażarki (o ile wcześniej nie były mrożone). Możesz mrozić również ugotowane i upieczone ryby, ciasta bez masy śmietanowej i bez bitej śmietany, zupy i pieczywo.
2.Przeróbka
Buraki z barszczu wymieszaj z kaszą, przyprawami i obtocz w bułce tartej i pyszne kotleciki gotowe!
Resztą bigosu wigilijnego nadziej ciasto francuskie i takim sposobem zrobisz paszteciki.
Kawałki makowca możesz zanurzyć w jajku wymieszanym z odrobiną mleka i cynamonu i usmażyć na patelni.
3.Podziel się z sąsiadami lub przekaż do lodówek społecznych
To, czego nie zjesz, nie chcesz przerobić lub mrozić nie musi lądować w koszu.Podziel się z sąsiadami lub zanieś opisane jedzenie do lodówek społecznych. Znajdują się one w praktycznie każdym dużym i średnim mieście, a coraz częściej można znaleźć je nawet w małych miejscowościach.
A.J.
Komentarze