Naleśniki, racuchy, gofry? Przejadły się? Naszła Cię ochota na coś słodkiego? Może czas spróbować czegoś innego? Jabłka w cieście naleśnikowym, posypane cukrem pudrem lubią dorośli, lubią i dzieci. A więc do dzieła!
Składniki:
Oddziel białka od żółtek. Żółtka zmiksuj z cukrem. Następnie dodaj ok 3/4 szklanki mąki, olej roślinny i śmietanę. Dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki mąki. Osobno ubij białka. Dodaj je do ciasta i delikatnie połącz. Obierz jabłka i wykrój gniazda nasienne, pokrój w plasterki. Wlej trochę soku z cytryny, aby nie zrobiły się ciemne. Obtocz w mące, a następnie zanurz w cieście naleśnikowym. Smaż z obu stron do złotego koloru na rozgrzanym tłuszczu. Gotowe odłoż na ręcznik papierowy, aby zebrać nadmiar tłuszczu. Posyp cukrem pudrem. Smacznego!
A.J.
Komentarze