Jabłka w cieście.

  • 25.11.2022
Najlepszy przepis na jabłka w cieście.
Źródło: pixabay.com

Naleśniki, racuchy, gofry? Przejadły się? Naszła Cię ochota na coś słodkiego? Może czas spróbować czegoś innego? Jabłka w cieście naleśnikowym, posypane cukrem pudrem lubią dorośli, lubią i dzieci. A więc do dzieła!

Składniki:

  • jaja 2 szt 
  • śmietana 12 lub 18% 1 łyżka
  • mąka 3/4 szklanki (dodatkowo do obtoczenia 1/4 szklanki)
  • cukier 1,5 łyżki (ewentualnie możesz dodać cukru waniliowego)
  • olej roślinny — 1 łyżeczka
  • jabłka — 0.5 kg
  • sok z cytryny

Oddziel białka od żółtek. Żółtka zmiksuj z cukrem. Następnie dodaj ok 3/4 szklanki mąki, olej roślinny i śmietanę.  Dokładnie wymieszaj, aby nie powstały grudki mąki. Osobno ubij białka. Dodaj je do ciasta i delikatnie połącz. Obierz jabłka i wykrój gniazda nasienne, pokrój w plasterki. Wlej trochę soku z cytryny, aby nie zrobiły się ciemne. Obtocz w mące, a następnie zanurz w cieście naleśnikowym. Smaż z obu stron do złotego koloru na rozgrzanym tłuszczu. Gotowe odłoż na ręcznik papierowy, aby zebrać nadmiar tłuszczu. Posyp cukrem pudrem. Smacznego!

A.J.

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.