Rozgrzej się jesienią! Ostra zupa dyniowa z curry i chili to połączenie kremowej delikatności z ognistym charakterem. Aromatyczna, sycąca i pełna smaku – idealna na chłodne dni. Sprawdź przepis na krem z dyni, który pobudzi zmysły i doda energii!
Porcje: 4–6
Czas przygotowania: ok. 40 minut
1 kg dyni (najlepiej hokkaido – nie trzeba jej obierać)
1 marchewka
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka czerwonej pasty curry (lub 1 łyżeczka proszku curry)
½ łyżeczki ostrej papryki
szczypta chili lub pieprzu cayenne (do smaku)
1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
2 łyżki oleju kokosowego lub oliwy
200 ml mleka kokosowego (lub śmietanki 18%)
sól i pieprz do smaku
sok z ½ limonki (dla podkręcenia smaku)
Podsmaż warzywa:
W dużym garnku rozgrzej olej kokosowy. Dodaj pokrojoną cebulę i czosnek – smaż do zeszklenia.
Dorzuć pastę curry, paprykę i chili – smaż jeszcze 1 minutę, by wydobyć aromaty.
Dodaj dynię i marchewkę:
Pokrój warzywa w kostkę, wrzuć do garnka, zamieszaj i smaż kilka minut, by się lekko przyrumieniły.
Zalej bulionem:
Wlej gorący bulion, doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 25 minut, aż dynia zmięknie.
Zblenduj:
Zdejmij z ognia i zmiksuj całość na gładki krem.
Zabiel mlekiem kokosowym:
Wlej mleko kokosowe, wymieszaj i dopraw do smaku (sól, pieprz, sok z limonki, ewentualnie więcej chili).
prażonymi pestkami dyni,
kleksem mleka kokosowego,
świeżą kolendrą,
grzankami czosnkowymi lub ryżem jaśminowym.
Komentarze