Kolacja walentynkowa może być doskonałym sposobem na to, żebyście oboje spędzili miły wieczór. Podpowiadamy, jak przygotować taką kolację. Przepisy na dania. Jak to mówią przez żołądek do serca :)
Caviche dla 2 osób:
150 g filetu z łososia bez skóry
1 awokado
1 ogórek zielony
0,5 łyżeczki sezamu
1 cebula
10 pomidorków koktajlowych
0,5 papryczki chilli
1 łyżeczka świeżej kolendry
1 łyżka soku z limonki
100 g parmezanu
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz
Papier do pieczenia
Wykonanie:
Na początku przygotowujemy sos. Papryczkę chilli i kolendrę siekamy i mieszamy z sokiem z cytryny i odrobiną oliwy z oliwek. Przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Łososia kroimy go w kostkę i mieszamy z przygotowanym wcześniej sosem. Odstawiamy na około 20 minut, aż się zamarynuje. W tym czasie przygotowujemy serowe miseczki. Ser ścieramy na tarce. Z papieru do pieczenia wycinamy niewielkie kwadraty i kładziemy je na rozgrzanej patelni. Na wierzch wsypujemy ser. Gdy się roztopi, ściągamy papier z patelni i odkładamy na odwróconą do góry dnem szklankę. Poczekaj, aż ser wystygnie i stwardnieje. Wtedy powinny przyjąć kształt miseczki.
Pomidorki kroimy w drobną kostkę i mieszamy z zamarynowanym łososiem. Takim farszem wypełniamy miseczki z parmezany. Całość można jeszcze posypać kolendrą.
Tagliatelle z truflami dla 2 osób:
200 g makaronu tagliatelle
20 g czarnych trufli (najlepiej zmielone)
100 ml śmietany 18%
Parmezan
Łyżka masła
Sól, pieprz, oliwa z oliwek
Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy masło. Następnie wylewamy na nią stopniowo śmietanę, powoli, cały czas mieszając. Gdy się zagotuje, dodajemy trufle (jeśli nie są zmielone, dokładnie je posiekaj). Gotujemy około 5 minut.
Makaron z krewetkami dla 2 osób:
200 g makaronu np.tagliatelle
200 g krewetek
200 g pomidorków koktajlowych
50 ml białego wina
2 ząbki czosnku
1 mała papryczka chilli
Natka pietruszki
Sól, pieprz, oliwa z oliwek
Wykonanie:
Oliwę z oliwek rozgrzewamy na patelni. Następnie wrzucamy na nią posiekany czosnek i papryczkę chilli. Gdy się przyrumienią, dodajemy krewerki oraz pokrojone na pół pomidorki. Smażymy 3 minuty. Następnie wlewamy białe wino i gotujemy do momentu, aż wyparuje.
Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy go i dodajemy do krewetek, gdy już wino odparuje. Tak przygotowane danie wykładamy na talerze i posypujemy posiekaną pietruszką.
A.J.
Komentarze