Obiad na Dzień Kobiet nie musi być szczególnie wykwintny, ważne, by na stole znalazło się to, co partnerka lubi. I panowie nie zapomnijcie o dobrym i schłodzonym winku! :)
Propozycje dań:
Tortilla z kurczakiem
Składniki z kurczakiem
5 placków tortilli pszennej,
majonez (1 łyżka na placek),
1 podwójna pierś z kurczaka plus przyprawa gyros,
2 pomidory,
2-3 ogórki,
1 czerwona cebula,
pół główki sałaty lodowej,
sos BBQ lub ketchup
Wykonanie:
Na początku przygotujemy kurczaka. Piersi kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju wraz z przyprawą gyros na złoty rumiany kolor. Wszystkie warzywa myjemy i jeżeli jest potrzeba obieramy. Cebulę i pomidora kroimy w piórka, ogórka w półplasterki. Kapustę rwiemy na mniejsze części. Placki tortilli smarujemy majonezem ok 1 łyżkę na placek. Następnie wykładamy sałatę lodową, pomidory, ogórki, cebulę i pierś z kurczaka. Wszystkie składniki dzielimy na pięć równych części. Na koniec polewamy sosem BBQ lub ketchupem. Przygotowanie tortille zwijamy dość ścisło. Następnie kroimy w mniejsze części.
Deser z bezą
Składniki:
kila małych bez
100 g czekolady gorzkiej
200 g czekolady nadziewanej - miętowej terravita
125 g serka mascarpone
250 ml. śmietany kremówki
maliny
pojemniczki do mini deserków
Wykonanie:
W garnuszku roztapiamy czekolady wraz z 50 ml. śmietany kremówki. Lekko studzimy. Na dno pojemniczków kruszymy beziki. w misce ubijamy śmietanę wraz serkiem mascarpone. Do ubitej śmietanki dodajemy 2/3 masy czekoladowej. Lekko ubijamy do połączenia składników. Czekoladowy mus przekładamy na pokruszone bezy. Na każdym deserku dajemy kleks z pozostałej masy czekoladowej. Dekorujemy miętą i malinami. Deserki przechowujemy w lodówce. Deserek jest bardzo słodki.
Sałatka z jajkiem i buraczkami
Składniki:
4 jajka ugotowane na twardo,
2 buraki (ugotowane, lub upieczone),
4 ogórki (kiszone lub korniszony),
1 cebula,
2 łyżki majonezu,
2 łyżki jogurtu naturalnego,
2 łyżki płynu z ogórków,
2 ząbki czosnku,
sól, pieprz, cukier – do smaku,
2 łyżeczki siekanej natki pietruszki
Wykonanie:
Jajka, buraki i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Ogórki pokroić w półplasterki. W salaterce układać warstwami, w kolejności: połowa buraków, cebula, ogórki, jajka i na koniec buraki. Jogurt, majonez i płyn z ogórków wymieszać, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dokładnie wymieszać i polać tym sosem sałatkę w salaterce (już nie mieszać). Po wierzchu posypać sałatkę natką pietruszki i odstawić na kilka godzin do lodówki, w tym czasie wymieszają się smaki składników, a sos pięknie się wybarwi.
A.J.
Komentarze