Słodkie, klejące i mocno cynamonowe mini drożdżowe kulki do odrywania, popularne w USA, pieczone w formie na babkę, często z dodatkiem orzechów pekan. Można polać polewą karmelową lub lukrem.
Składniki:
Wykonanie:
Ciasto drożdżowe: do misy wsypać mąkę i wymieszać z drożdżami instant. Dodać cukier oraz sól i wymieszać łyżką. Wlewać powoli ciepłe mleko mieszając składniki łyżką. Dodać roztopione i przestudzone (lub miękkie) masło i wyrabiać ciasto do połączenia się składników. Następnie wyrabiać przez ok. 15 minut (ręcznie lub mikserem planetarnym), aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 i 1/2 godziny. W międyczasie roztopić masło do obtoczenia i wymieszać cukier trzcinowy z cynamonem. Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać łyżką mieszanki cukru i cynamonu.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę i rozpłaszczyć na nieduży prostokąt (ok. 20 x 15 cm) i pokroić go nożem w kratkę otrzymując ok. 30 kwadratów ciasta. Maczać je w roztopionym maśle, obtaczać w mieszance cukru i cynamonu i układać w przygotowanej formie na babkę. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 45 minut. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec przez 30 minut. Wyłożyć na paterę i skropić lukrem cytrynowym.
Uwaga!
Jeśli używamy świeżych drożdży (50 g) należy zrobić z nich wcześniej rozczyn.
A.J.
Komentarze