Jakie właściwości ma cynamon? Jakie są przeciwskazania do spożycia?

  • 27.02.2023
Właściwości cynamonu
Źródło: pixabay.com

Cynamon - przyprawa kuchenna otrzymywana z wysuszonej kory cynamonowca. Występuje w dwóch postaciach: starty na proszek lub w niewielkich kawałkach zwiniętych w rulonik. Cynamon ma kolor rdzawy, a dzięki zawartości olejku cynamonowego charakterystyczny słodkawo-korzenny, lekko piekący smak i silny aromat. Wykazuje działanie dezynfekujące, przeciwwirusowe, antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Ponadto przyspiesza przemianę materii, rozgrzewa i ma właściwości antyoksydacyjne.

Jakie właściowści ma cynamon?

Cynamon ma wiele właściwości zdrowotnych:

  • wykazuje silne działanie dezynfekujące
  • działa przeciwwirusowo, antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo, dlatego z powodzeniem możemy go przyjmować jako środek pomocniczy w leczeniu przeziębienia, grypy czy zakażeń dróg oddechowych
  • działa bakteriobójczo na bakterie Salmonella typhimurium i Escherichia coli, a także hamuje wzrost chorobotwórczych pleśni drożdżaków
  • olejek z cynamonu zwalcza pasożyty z przewodu pokarmowego, wszy i świerzb
  • można go również wykorzystać jako repelent, który zapobiega atakom kleszczy i komarów
  • ma właściwości przeciwzapalne
  • opóźnia wystąpienie choroby Alzheimera i Parkinsona
  • zawiera benzoesanu sodu, środek ten wykorzystywany jest do konserwacji żywności
  • poprawia dopływ krwi do mózgu oraz ukrwienie wszystkich pozostałych narządów organizmu, co poprawia pamięć i koncentrację
  • ma właściwości antyoksydacyjne, co oznacza, że działa wspomagająco przy zwalczaniu wolnych rodników oraz opóźnia proces starzenia się organizmu
  • rozgrzewa – dzięki tej właściwości cynamon stosuje się w mieszankach ziołowych oraz maściach rozgrzewających stosowanych m.in. w bólach reumatycznych. Cynamon to również jeden ze składników tzw. maści tygrysiej o działaniu przeciwbólowym
  • obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi – zarówno wyciąg z kory cynamonowca, jak i olejek cynamonowy przeciwdziałają miażdżycy, zmniejszając poziom cholesterolu w surowicy krwi
  • cynamon spożywany codziennie obniża poziom glukozy, trójglicerydów oraz frakcji LDL i całkowitego cholesterolu w surowicy pacjentów z cukrzycą typu 2
  • wspomaga krzepnięcie krwi
  • przynosi ulgę w czasie migreny – jako środek wspomagający
  • łagodzi bóle stawów
  • działa przeciwnowotworowo - aldehyd cynamonowy główny składnik cynamonu wykazuje właściwości  przeciwnowotworowe i pomaga w walce z rakiem jelita grubego
  • zwalcza mdłości (przy dłuższym stosowaniu), choć ma słabsze działanie niż imbir
  • jego zapach odpręża i relaksuje
  • wspomaga walkę z trądzikiem i likwiduje wypryski

Jakie są przeciwskazania do stosowania?

Mimo licznych pozytywnych właściwości cynamonu powinny unikać osoby:

  • ciepiące na choroby wrzodowe przewodu pokarmowego
  • w dużych ilościach poniżej 12 r.ż.
  • ze skłonnościami do krwotoków
  • ciąża - kobiety w ciąży powinny ograniczyć jego spożycie, gdyż nadmiar cynamonu może doprowadzić do przedwczesnego porodu.

Czy cynamon działa na odchudzanie?

Cynamon przyspiesza przemianę materii, poprawia proces trawienia, a także reguluje pracę nerek. Wyciąg z kory cynamonu powoduje, że nasze tkanki stają się wrażliwe na insulinę, co usprawnia proces regulacji gospodarki węglowodanowej organizmu. Pomaga również pozbyć się nadmiaru tłuszczu z organizmu. Aby uzyskać taki efekt, należy dodawać do posiłku pół łyżeczki cynamonu dziennie

 

A.J.

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.