Źródło: pixabay.com
Cynamon - przyprawa kuchenna otrzymywana z wysuszonej kory cynamonowca. Występuje w dwóch postaciach: starty na proszek lub w niewielkich kawałkach zwiniętych w rulonik. Cynamon ma kolor rdzawy, a dzięki zawartości olejku cynamonowego charakterystyczny słodkawo-korzenny, lekko piekący smak i silny aromat. Wykazuje działanie dezynfekujące, przeciwwirusowe, antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Ponadto przyspiesza przemianę materii, rozgrzewa i ma właściwości antyoksydacyjne.
Jakie właściowści ma cynamon?
Cynamon ma wiele właściwości zdrowotnych:
- wykazuje silne działanie dezynfekujące
- działa przeciwwirusowo, antybakteryjnie i przeciwgrzybiczo, dlatego z powodzeniem możemy go przyjmować jako środek pomocniczy w leczeniu przeziębienia, grypy czy zakażeń dróg oddechowych
- działa bakteriobójczo na bakterie Salmonella typhimurium i Escherichia coli, a także hamuje wzrost chorobotwórczych pleśni drożdżaków
- olejek z cynamonu zwalcza pasożyty z przewodu pokarmowego, wszy i świerzb
- można go również wykorzystać jako repelent, który zapobiega atakom kleszczy i komarów
- ma właściwości przeciwzapalne
- opóźnia wystąpienie choroby Alzheimera i Parkinsona
- zawiera benzoesanu sodu, środek ten wykorzystywany jest do konserwacji żywności
- poprawia dopływ krwi do mózgu oraz ukrwienie wszystkich pozostałych narządów organizmu, co poprawia pamięć i koncentrację
- ma właściwości antyoksydacyjne, co oznacza, że działa wspomagająco przy zwalczaniu wolnych rodników oraz opóźnia proces starzenia się organizmu
- rozgrzewa – dzięki tej właściwości cynamon stosuje się w mieszankach ziołowych oraz maściach rozgrzewających stosowanych m.in. w bólach reumatycznych. Cynamon to również jeden ze składników tzw. maści tygrysiej o działaniu przeciwbólowym
- obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi – zarówno wyciąg z kory cynamonowca, jak i olejek cynamonowy przeciwdziałają miażdżycy, zmniejszając poziom cholesterolu w surowicy krwi
- cynamon spożywany codziennie obniża poziom glukozy, trójglicerydów oraz frakcji LDL i całkowitego cholesterolu w surowicy pacjentów z cukrzycą typu 2
- wspomaga krzepnięcie krwi
- przynosi ulgę w czasie migreny – jako środek wspomagający
- łagodzi bóle stawów
- działa przeciwnowotworowo - aldehyd cynamonowy główny składnik cynamonu wykazuje właściwości przeciwnowotworowe i pomaga w walce z rakiem jelita grubego
- zwalcza mdłości (przy dłuższym stosowaniu), choć ma słabsze działanie niż imbir
- jego zapach odpręża i relaksuje
- wspomaga walkę z trądzikiem i likwiduje wypryski
Jakie są przeciwskazania do stosowania?
Mimo licznych pozytywnych właściwości cynamonu powinny unikać osoby:
- ciepiące na choroby wrzodowe przewodu pokarmowego
- w dużych ilościach poniżej 12 r.ż.
- ze skłonnościami do krwotoków
- ciąża - kobiety w ciąży powinny ograniczyć jego spożycie, gdyż nadmiar cynamonu może doprowadzić do przedwczesnego porodu.
Czy cynamon działa na odchudzanie?
Cynamon przyspiesza przemianę materii, poprawia proces trawienia, a także reguluje pracę nerek. Wyciąg z kory cynamonu powoduje, że nasze tkanki stają się wrażliwe na insulinę, co usprawnia proces regulacji gospodarki węglowodanowej organizmu. Pomaga również pozbyć się nadmiaru tłuszczu z organizmu. Aby uzyskać taki efekt, należy dodawać do posiłku pół łyżeczki cynamonu dziennie
A.J.
Komentarze