Liście zielonej herbaty mają bogaty skład chemiczny. Główne substancje aktywne to polifenole, teofilina i kofeina. Zawierają także związki mineralne takie jak: wapń, magnez, żelazo, sód, fosfor, mi...
Kurkuma (nazywana także ostryżem Zohary, kurkumą długą, ostryżem indyjskim, kurkumą, szafranem indyjskim) to niezwykła roślina, znana od tysięcy lat, pochodzi z Indii. Podstawowym składnikiem kurku...
Istnieje wiele ziół zupełnie bezpiecznych nawet w tym szczególnym okresie (np. rumianek, prawoślaz, pokrzywa, melisa, mięta, imbir). Jakie zioła w ciąży trzeba wyeliminować, by nie narażać kobiet c...
Sól bocheńska, dzięki swoim właściwościom wynikającym z bogatego składu mineralnego, zyskuje coraz większe uznanie. Wykorzystywana jest zarówno do zabiegów kosmetycznych, w celu poprawy urody, jak ...
Cynamon - przyprawa kuchenna otrzymywana z wysuszonej kory cynamonowca. Występuje w dwóch postaciach: starty na proszek lub w niewielkich kawałkach zwiniętych w rulonik. Cynamon ma kolor rdzawy, a ...