Cynamonki - przepis na szybkie bułeczki

  • 01.03.2023
Przepis na domowe cynamonki
Źródło: pixabay.com

Możesz je znać pod nazwą drożdżowe cynamonki lub też bułeczki cynamonowe. Są to słynne amerykańskie Cinnamon rolls, słodkie i mięsiste zwijane bułeczki z dużą ilością cynamonu. To przepyszne i wspaniale pachnące bułeczki, które zrobisz z łatwością.

Składniki:

Na ciasto:
250 ml ciepłego mleka
2 saszetki drożdży instant (14 g) lub 50 g świeżych drożdży
500 g mąki pszennej
50 g cukru
szczypta soli
1 jajko
2 żółtka
70 g miękkiego masła
do posmarowania: 1 jajko

Nadzienie:
70 g masła
2 łyżki mielonego cynamonu
2 łyżki cukru wanilinowego
1/2 szklanki cukru
skórka starta z 1/2 cytryny

Wykonanie:

Do ciepłego mleka wsypać drożdże instant, wymieszać i odstawić na 5 minut. Drożdże świeże dokładnie rozetrzeć z łyżeczką cukru, następnie dodać łyżkę mąki oraz 50 ml mleka, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut.

Mąkę przesiać do miski, dodać cukier i sól. Wymieszać, zrobić wgłębienie, wlać w nie mleko z drożdżami instant lub rozczyn ze świeżych drożdży + resztę mleka. Wszystko wymieszać łyżką.

Następnie zacząć wyrabiać ciasto dodając jajko i żółtka. Po ok. 3 minutach wyrabiania dodać masło i dalej wyrabiać (ręcznie, hakiem miksera planetarnego lub w maszynie do chleba) przez ok. 10 minut aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Przykryć folią i odstawić na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.

Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę lub blat i wygniatać przez chwilę pozbywając się pęcherzy powietrza. Ciasto podzielić na 2 części i każdą rozwałkować na placek o wymiarach 30 x 30 cm.

Placki z ciasta kolejno smarować roztopionym masłem i posypać mieszanką cynamonu, cukru wanilinowego, drobnego cukru i startej skórki.

Zawinąć ciasto w roladki i każdą pokroić w poprzek na 12 plasterków o grubości ok. 2 cm. Wszystkie ułożyć na dużej prostokątnej blaszce z zachowaniem odstępów. Odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Wierzch bułeczek delikatnie posmarować roztrzepanym (i nie zimnym) jajkiem i piec na złoty kolor przez ok. 20 minut.

Po ostudzeniu można polać lukrem: zagotować sok z cytryny, odstawić z ognia, dodać cukier puder i wymieszać.

 

A.J.

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.