Jakie pokarmy zwiększają poziom hemoglobiny?

  • 17.11.2021
Jakie pokarmy zwiększają poziom hemoglobiny?

Hemoglobina jest głównym składnikiem czerwonych krwinek. Można ją śmiało nazwać jedną z najważniejszych substancji w organizmie, ponieważ odgrywa kluczową rolę w wymianie gazowej. Kiedy wdychamy powietrze, hemoglobina wychwytuje pęcherzyki tlenu i przenosi je do wszystkich komórek ciała, tkanek i narządów, natomiast podczas wydechu pobiera dwutlenek węgla z komórek i przenosi go do płuc, aby się go pozbyć. Chyba nikogo nie trzeba przekonywać jak ważna jest hemoglobina do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.

Hemoglobina składa się z dwóch składników - globiny białkowej i żelaza w formie hemu. Najczęstszą przyczyną niskiego poziomu hemoglobiny jest niedobór żelaza w organizmie. Jeśli ten niedobór jest zbyt duży, może szybko rozwinąć się niedokrwistość z niedoboru żelaza. Niedokrwistość charakteryzuje się przewlekłymi bólami głowy, osłabieniem, utratą koncentracji, dużym zmęczeniem, omdleniami, a nawet silnym bólem serca.

Aby uniknąć anemii, konieczne jest monitorowanie poziomu żelaza w organizmie. W przeciwieństwie do wielu innych pierwiastków śladowych, żelazo występuje w dużych ilościach w pożywieniu, a odpowiednie dostosowanie diety pomoże w łatwy sposób zrekompensować jego niedobory. 

 

Jakie pokarmy zawierają żelazo?


Przede wszystkim żelazo zawarte jest w podrobach np. w wątrobie, czerwonym  i  białym mięsie. Nawet niewielka porcja wystarczy, aby niemal całkowicie pokryć zapotrzebowanie organizmu na żelazo. Dalej na liście są owoce morza, zwłaszcza  ostrygi i  małże, a dopiero potem produkty roślinne. Z tego powodu weganie i wegetarianie powinni szczególnie uważnie monitorować poziom żelaza w organizmie i ewentualnie skorzystać z pomocy specjalisty w celu prawidłowego ustalenia zbilansowanej diety.

 


Spośród pokarmów roślinnych największą zawartość żelaza mają spirulina (sproszkowane mikroskopijne algi słodkowodne) i suszone grzyby. Oprócz żelaza dostarczą organizmowi różnych minerałów (wapń, magnez, cynk), witamin i antyoksydantów, które nie tylko pomogą uniknąć anemii, ale również pozytywnie wpłyną na organizm, m.in. spowalniają procesy starzenia.

 

 

Jeśli spirulina i grzyby Ci nie odpowiadają, nie martw się. Zapotrzebowanie na żelazo możesz pozyskać ze szpinaku, granatów, jabłek, roślin strączkowych, komosy ryżowej  i  tofu

 

Co najważniejsze, nie zapomnij o badaniach profilaktycznych krwii oraz różnorodności i zbilansowaniu diety – wtedy ani anemia, ani żadna inna choroba związana z niedoborami żywieniowymi nie będzie ci zagrażać.

 

foto: pixabay.com