Jak wzmocnić naczynia krwionośne dietą i ustrzec się zawału czy udaru? Jakie produkty powinniśmy spożywać, aby nasz cholesterol był w normie.
Cholesterol to podobny do tłuszczu związek organiczny, który znajduje się w każdej komórce ciała i jest dostarczany za pomocą krwii. Wchodzi w skład błon komórkowych, uczestniczy m.in. w syntezie hormonów płciowych, witaminy D i żółci. Zarówno niski, jak i znacznie podwyższony poziom cholesterolu jest szkodliwy dla zdrowia.
Około 80% - jest syntetyzowana w wątrobie, reszta pochodzi z pożywienia. Ponadto cholesterol dostarczany w diecie hamuje syntezę cholesterolu przez wątrobę. Cholesterol jest transportowany między tkankami w postaci lipoprotein o wysokiej gęstości (HDL tzw. zły cholesterol) i lipoprotein o niskiej gęstości (LDL tzw. dobry cholesterol). Na podstawie stosunku dobrego i złego cholesterolu w surowicy krwi wyciąga się wniosek o ryzyku sercowo-naczyniowym. Wysoki poziom cholesterolu LDL i niższy niż normalny poziom cholesterolu HDL wiąże się ze zwiększonym ryzykiem choroby.
Podstawą naszej diety powinno być ograniczenie spożycia pokarmu. Warto zadbać o to, aby spożywane kalorie nie przeważały nad ich spalaniem. Należy zaprzestać jeść nadmiernych ilości węglowodanów prostych, cukrów prostych oraz żywności zawierającej tłuszcze trans. Na przykład różnego rodzaju wyrobów cukierniczych, margaryn, smażonych fast foodów i ogólnie rzecz biorąc przetworzonych produktów zawierających nadmierne ilości tłuszczu zwierzęcego.
Wysokiej jakości tłuste ryby morskie: makrela, śledź itp. przynajmniej 2 razy w tygodniu
Orzechy: szczególnie orzechy włoskie, orzeszki piniowe, migdały w ilości około 1-2 garści dziennie (ok. 30-40 g)
Nasiona lnu spożywane najlepiej codziennie
opr. MP
foto: pixabay.com
Komentarze