Picie kawy i spotkania przy kawie to bardzo przyjemna część naszego życia. Niestety czasami zdarza się, że picie kawy może mieć nieprzyjemne konsekwencje. Jakich błędów unikać podczas picia kawy, aby służyła naszemu zdrowiu i dobremu samopoczuciu.
Pij nie więcej niż cztery filiżanki kawy dziennie
Oprócz zakłócania snu, nadmierne spożycie kofeiny może obciążać serce i zaburzać układ krążenia i układ nerwowy, a także podwyższać ciśnienie krwi i prowadzić do odwodnienia, co może prowadzić do dalszych niekorzystnych konsekwencji zdrowotnych, takich jak obniżona odporność.
Nie pij kawy rozpuszczalnej
Podczas przygotowywania kawy rozpuszczalnej producenci często dodają do niej mleko w proszku, cukier, aromaty i inne dodatki, aby uzyskać bogatszy smak. Kawa rozpuszczalna ma znacznie mniej właściwości pro zdrowotnych niż zwykła kawa z ziarenek. Kawa rozpuszczalna awiera więcej kofeiny niż naturalne ziarna, a częste spożywanie takiej kawy może szybciej powodować uzależnienie. Dodatkowo kawa rozpuszczalna zawiera kwas chlorogenowy, który ma negatywny wpływ na pracę serca.
Kawa z fusami - niefiltrowana
Kawa niefiltrowana - zwłaszcza jeśli fusy są zbyt długo pozostawione w gorącej wodzie podczas przygotowywania - zawiera substancje zwiększające poziom złego cholesterolu. Lepiej ograniczyć go do minimum lub nawet przejść na zdrową kawę filtrowaną – według badań umiarkowane spożycie takiej kawy zmniejsza ryzyko śmierci z powodu chorób układu sercowo-naczyniowego.
Kawa na pusty żołądek
Według badań kawa przed śniadaniem może podnosić poziom cukru we krwi, a także prowadzić do zaostrzenia i rozwoju przewlekłych chorób układu pokarmowego, takich jak zapalenie żołądka czy wrzody. Picie kawy zaraz po posiłku również nie jest dobrym pomysłem, ponieważ może uszkodzić proces trawienia i spowodować zaburzenia równowagi jelit. Najbardziej optymalnym rozwiązaniem jest wypicie kawy godzinę po posiłku.
Polecamy filtry do kawy
Komentarze