Bogato zastawiony świąteczny stół, a potem dokuczliwe wzdęcia? Te zioła przyniosą ci szybką ulgę

  • 28.12.2022
Bogato zastawiony świąteczny stół, a potem dokuczliwe wzdęcia? Te zioła przyniosą ci szybką ulgę
Źródło: pixabay.com

Według badań zaparcia towarzyszą, aż 30 proc. Polaków, wyraźnie częściej skarżą się na nie kobiety. Niestety, w czasie świąt problem ten zwykle się nasila. Duże ilości ciężkich do strawienia potraw nie ułatwiają sprawy.

Jak skutecznie i szybko pozbyć się nieprzyjemnych wzdęć? Na poświąteczny ratunek przybywają napary z niektórych ziół. W walce z nieprzyjemnymi dolegliwościami nie mają sobie równych.

 

Kminek

Jest tak zwaną rośliną wiatropędną. Co w praktyce oznacza ułatwienie usuwania gazów nagromadzonych w jelitach, a także zmniejszenie uczucia pełności w żołądku. Ponadto kminek powoduje wzrost produkcji żółci, co przyczynia się do sprawniejszego trawienie tłuszczów. 

Napar z kminku

Łyżeczkę zmielonych nasion należy zalać 250 ml wrzątku. Następnie przykryć i odstawić na zaledwie kwadrans. Po upływie 15 minut esencja będzie gotowa do wypicia.

Napar z kminku pij nawet trzy razy dziennie. Powtarzanie tego rytuału sprawi, że bóle i dyskomfort wywołany przez wzdęcia miną w mgnieniu oka.

 

Rozmaryn

Właściwości rozmarynu tak samo, jak kminku sprawiają, że nadmiar gazów nagromadzonych w jelitach będących przyczyną zaparć szybko się zmniejsza. Picie naparu z rozmarynu pobudza soki trawienne oraz wydzielanie żółci, co w konsekwencji poprawia trawienie pokarmów i tłuszczów. A przecież po Świętach jest nam to szczególnie potrzebne.

Łyżeczkę suszonego zioła zalej filiżanką wrzątku, odczekaj kilka minut, po czym przystąp do picia.

 

Koper włoski

Właściwości kopru włoskiego zmniejszają napięcie mięśni gładkich brzucha, co przyczynia się do działania rozkurczowego i wiatropędnego. Dzięki temu możemy zaobserwować wzmocnioną perystaltykę jelit, która nie cierpi już na zaparcia. Koper włoski polecany jest także przy skurczach i bólach żołądka oraz jelit, a także przy wzdęciach, kolkach i uczuciu pełności. Wpływając na bardziej intensywną produkcję soków trawiennych i żółci przyspiesza nasze trawienie. 

Łyżeczkę rozdrobnionych nasion zioła zalej jedną szklanką wrzątku. Tak przygotowany napar należy pić kilka razy dziennie. W postaci herbatki można podawać go nawet niemowlętom. Nie powinien być jednak stosowany przez kobiety w ciąży (w takim wypadku spowoduje niepożądane skurcze macicy).

 

Gabriela Grinka

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.