Wigilijna zupa grzybowa

  • 18.12.2022
Przepis na zupę grzybową
Źródło: pixabay.com

Zapach świąt to złożona mieszanka choinki, odświętnie ubranego domu i oczywiście potraw. Jednym z tych tradycyjnych dań w różnych regionach jest wigilijna zupa grzybowa.

Składniki:

  • 4 l wody
  • 2 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 g ziemniaków
  • 250 g świeżych grzybów np. kurek, borowików, podgrzybków lub pieczarek
  • 20 g suszonych borowików
  • 50 g suszonych podgrzybków
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego lubczyku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżka soli
  • szczypta pieprzu
  • 200 ml śmietanki 30% lub 3 łyżki śmietany 18%
  • opcjonalnie 1 łyżeczka mąki
  • opcjonalnie ugotowany osobno dowolny makaron

Przygotowanie:

Suszone grzyby płuczemy pod bieżącą wodą, zalewamy dwoma szklankami wrzątku i odstawiamy na pół godziny. Do większego garnka wlewamy wodę, a następnie dodajemy sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, a także obrane i pokrojone w kostkę marchewki, pietruszki, selera, suszone grzyby, połowę posiekanej natkę pietruszki i koperek. Gotujemy na średnim ogniu przez 40 minut. W tym czasie na patelni podsmażamy na oleju przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w kosteczkę ziemniaki  pozostałą posiekaną natkę pietruszki oraz świeże grzyby. Smażymy na małym ogniu przez 5-7 minut, a następnie dodajemy zawartość patelni do zupy. Gotujemy przez 25-30 minut na średnim ogniu. W kubku mieszamy śmietankę 30% lub śmietanę 18% z 1/2 szklanki wywaru oraz łyżeczką mąki (możesz pominąć mąkę), wlewamy z powrotem do zupy, mieszamy. Zupę przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, a następnie ściągamy z palnika.

 

Smacznego!

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.