Idealne danie na wielkanocny deser. Lekki i smaczny sernik, na którego przygotowanie wystarczy godzina.
Składniki:
1200 g jogurtu greckiego
2 mango
5 op. galaretki cytrynowej
3/4 szkl. cukru (lub substancji słodzącej np. ksylitol, erytrol)
Przygotowanie:
Rozpuść w 1/2 l wody 4 galaretki. Odstaw do ostudzenia.
Mango obierz, usuń pestki. Miąższ zblenduj (część odłóż do dekoracji).
Dodaj do galaretki, zmiksuj. Dalej miksując, dodawaj partiami jogurt, a na koniec cukier (lub inną substancję słodzącą do smaku). Masę przełóż do formy, schładzaj 2 godz. Zalej wierzch ciasta ostatnią rozpuszczoną galaretką, włóż do lodówki, aż galaretka zacznie lekko tężeć.
Ozdób mango.
Smacznego!
Komentarze