Idealne ciasto nie istnieje? Ten zapach i smak ciepłej i pachnącej szarlotki znają chyba wszyscy.. Wypróbuj naszego przepisu na domową i smaczną szarlotkę!
Składniki :
1,5 kg kwaśnych jabłek np. antonówka ok.8 szt
łyżeczka cynamonu
2 szklanki mąki pszennej
kostka masła
średnie jajko
pół szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na bezę:
3 białka średnich jajek
niecała szklanka cukru
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, góra/dół ok 60 minut.
Dwie szklanki mąki, jajko, pół szklanki cukru pudru, masło, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i ewentualnie szczypta soli zagnieść.
Z ciasta uformuj kulę. Zawiń w folię i umieść w lodówce na godzinę.
Jabłka cienko obierz i zetrzyj na tartce na grubych oczkach. Odłóż na 20 minut, by jabłka puściły trochę soku. Po tym czasie lekko odciśnij sok z jabłek. Możesz dodać cynamonu lub przyprawę do szarlotki jeśli chcesz.
Wyjmij ciasto z lodówki i folii. Podziej je na dwie równe części. Jedną połówkę odłóż do zamrażalnika. Drugą rozłoż na wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia formę.Spód podpiekamy przed wyłożeniem na niego jabłek ok10 min.
Białka ubij na sztywno. Na koniec dodaj dwie płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej. Ubijaj jeszcze przez chwilę i wyłącz mikser. Wyłóż na wcześniej podpieczone ciasto i jabłka. Wyjmij pozostałe ciasto z zamrażalnika i zetrzyj je na tartce na grubych oczkach.
A.J.
Komentarze