To ciasto z orzechami będzie idealne na święta. Miodowe blaty ciasta przyjemnie miękną pod wpływem ciepłej budyniowej masy, natomiast wierzch z orzeszków pozostaje przyjemnie chrupiący.
Składniki na ciasto (około 25 porcji):
Przygotowanie:
Obie mąki na ciasto wymieszaj z sodą i cukrem pudrem. Dodaj jajka, masło pokrojone w kostkę i miód wymieszany z ciepłym mlekiem. Zagnieć gładkie ciasto i podziel je na 3 równe części. Orzechy na wierzch posiekaj na drobniejsze kawałki. Na patelni rozpuść masło z cukrem i miodem. Wsyp orzechy i smaż je 6 minut często mieszając. Odstaw do przestudzenia. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Każdy kawałek ciasta kolejno rozwałkowuj na kwadrat 25x25 cm, nakłuj widelcem i kładź na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dwa pierwsze blaty piecz ok. 8-10 minut aż ciasto się zezłoci. Ostatni blat przed pieczeniem pokryj równomiernie smażonymi w miodzie orzechami i piecz około 7 minut. Po wyjęciu z pieca wystudź każdy z blatów. Z mleka odlej 200 ml i wymieszaj w nim żółto oraz obie mąki. Resztę mleka zagotuj z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlej mieszankę mąki i energicznie mieszaj aby w budyniu nie powstały grudki. Budyń gotuj minutę po czym od razu gorącym przełóż wystudzone blaty ciasta. Na wierzchu powinien znaleźć się placek z orzechami. Ciasto pozostaw do wystudzenia i włóż na noc do lodówki. Smaczego!
A.J.
Komentarze