Ciasto z marchewki

  • 08.11.2022
Pyszne ciasto na jesienne wieczory.
Źródło: pixabay.com

Ciasto marchewkowe jest wysokie, wilgotne i puszyste. Pięknie pachnie i jak smakuje.. mmm..:) Jeśli macie w domu zalegającą marchewkę to będzie najlepszy i najsmaczniejszy sposób na jej wykorzystanie.

Ja piekę marchewkowiec w tradycyjnej blaszce, ale można również wykorzystać tortownicę o średnicy 26 cm

Składniki:

  • 1,5 szklanki startej marchewki (ok.4 marchewki)
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka pokrojonych orzechów
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika (można pominąć)
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • rodzynki (można pominąć)
  • pół łyżeczki soli

 

 

Wykonanie:

Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Orzechy kroimy lub łamiemy na małe kawałki. Piekarnik nastawiamy na 180°C i zabieramy się za ciasto. Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym przez ok. 3 minuty. Zaczynamy powoli dolewać olej – ciasto w trakcie mieszania wchłonie cały. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy mąkę(wymieszaną z solą, proszkiem i sodą). Ciasto powinno być gęste. Dodajemy cynamon, ewentualnie przyprawę do piernika. Na końcu wsypujemy lekko odciśniętą marchewkę, orzechy i ostatni raz mieszamy. Formę natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy je ok. 45-55 min. do suchego patyczka.

Na koniec po wystudzeniu możemy posypać ciasto cukrem puderem.

Smacznego! :)

A.J.

Polecany film

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.