Ciasto marchewkowe jest wysokie, wilgotne i puszyste. Pięknie pachnie i jak smakuje.. mmm..:) Jeśli macie w domu zalegającą marchewkę to będzie najlepszy i najsmaczniejszy sposób na jej wykorzystanie.
Ja piekę marchewkowiec w tradycyjnej blaszce, ale można również wykorzystać tortownicę o średnicy 26 cm
Składniki:
Wykonanie:
Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Orzechy kroimy lub łamiemy na małe kawałki. Piekarnik nastawiamy na 180°C i zabieramy się za ciasto. Jajka ubijamy mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym przez ok. 3 minuty. Zaczynamy powoli dolewać olej – ciasto w trakcie mieszania wchłonie cały. Ciągle ubijając, stopniowo dodajemy mąkę(wymieszaną z solą, proszkiem i sodą). Ciasto powinno być gęste. Dodajemy cynamon, ewentualnie przyprawę do piernika. Na końcu wsypujemy lekko odciśniętą marchewkę, orzechy i ostatni raz mieszamy. Formę natłuszczamy lub wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy je ok. 45-55 min. do suchego patyczka.
Na koniec po wystudzeniu możemy posypać ciasto cukrem puderem.
Smacznego! :)
A.J.
Komentarze