Dzięki Twojej wyobraźni ze zwykłych jajek z pewnością powstaną przepyszne kulinarne dzieła sztuki, którym nikt nie będzie mógł się oprzeć podczas Wielkanocnej biesiady.
Jajka faszerowane szynką i ogórkiem.
Składniki:
10-15 jajek
15 dag szynki
20 dag pieczarek
10 dag łososia wędzonego
2-3 ogórki kiszone lub konserwowe
1 pęczek szczypiorku
koperek
sól, pieprz, majonez
Ugotować jaja na twardo, wystudzić następnie obrać ze skorupek. Przekroić wzdłuż i wyjąc żółtka do miski. Kolejny krok to odpowiednie doprawienie żółtek solą, pieprzem oraz majonezem (2-3 łyżki). Wszystkie składniki dokładnie łączymy widelcem, aby powstała jednolita masa, którą rozkładamy do trzech miseczek. Następnie przygotowujemy pozostałe składniki szynkę, szczypior, ogórki i łososia, które drobno kroimy i łączymy z przygotowaną masą z żółtek. Pieczarki możemy drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach i poddusić na maśle odpowiednio doprawiając solą i pieprzem. Przygotowane pieczarki należy wystudzić i dodać do masy z żółtek.
Teraz musimy uruchomić naszą wyobraźnię i dodawać do masy jajecznej przygotowane składniki np. do jednej z miseczek z masą z żółtek dodajemy łososia, szczypiorek, ogórki ( jeżeli nie lubimy wielu składników w jednym daniu możemy dodać tylko szczypiorek i łososia)
Dzięki Waszej wyobraźni z pewnością powstaną przepyszne kulinarne dzieła sztuki, którym nikt nie będzie mógł się oprzeć podczas Wielkanocnej biesiady.
Komentarze