Jajka faszerowane na 3 sposoby.

  • 09.11.2021
Faszerowane jajka

Dzięki Twojej wyobraźni ze zwykłych jajek z pewnością powstaną przepyszne kulinarne dzieła sztuki, którym nikt nie będzie mógł się oprzeć podczas Wielkanocnej biesiady.

 

Jajka faszerowane łososiem i szczypiorkiem.

 

Jajka faszerowane pieczarkami.

 

Jajka faszerowane szynką i ogórkiem. 

 

Składniki:

10-15 jajek

15 dag szynki

20 dag pieczarek

10 dag łososia wędzonego

2-3 ogórki kiszone lub konserwowe

1 pęczek szczypiorku

koperek

sól, pieprz, majonez

 

Ugotować jaja na twardo, wystudzić następnie obrać ze skorupek. Przekroić wzdłuż i wyjąc żółtka do miski. Kolejny krok to odpowiednie doprawienie żółtek solą, pieprzem oraz majonezem (2-3 łyżki). Wszystkie składniki dokładnie łączymy widelcem, aby powstała jednolita masa, którą rozkładamy do trzech miseczek. Następnie przygotowujemy pozostałe składniki szynkę, szczypior, ogórki i łososia, które  drobno kroimy i łączymy z przygotowaną masą z żółtek. Pieczarki możemy drobno pokroić lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach i poddusić na maśle odpowiednio doprawiając solą i pieprzem. Przygotowane pieczarki należy wystudzić i dodać do masy z żółtek.

Teraz musimy uruchomić naszą wyobraźnię i dodawać do masy jajecznej przygotowane składniki np. do jednej z miseczek z masą z żółtek dodajemy łososia, szczypiorek, ogórki ( jeżeli nie lubimy wielu składników w jednym daniu możemy dodać tylko szczypiorek i łososia)

Dzięki Waszej wyobraźni z pewnością powstaną przepyszne kulinarne dzieła sztuki, którym nikt nie będzie mógł się oprzeć podczas Wielkanocnej biesiady.

 

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.