Cukrzyca, uznawana za chorobę cywilizacyjną, stawia przed wieloma osobami wyjątkowe wyzwania zdrowotne. W obliczu rosnącej liczby osób zmagających się z tą chorobą, coraz częściej eksploruje się naturalne metody wsparcia terapii. Zioła, ze swoimi wielostronnymi właściwościami, stają się obiektem zainteresowania w walce z cukrzycą. Oto przegląd roślinnych sojuszników w tej trudnej chorobowej podróży.
Niektóre zioła wykazują działanie, które łagodnie obniża poziom glukozy we krwi. Mogą być one stosowane wyłącznie w przypadku cukrzycy typu II. Zioła mogą być przyjmowane wyłącznie jako środki pomocnicze. Ich stosowanie skonsultuj z lekarzem prowadzącym.
Morwa biała dzięki zmniejszeniu wchłaniania węglowodanów w jelitach obniża poziom glukozy we krwi. W celach leczniczych wykorzystuje się liście tej rośliny. Są w nich zawarte substancje spowalniające rozkład węglowodanów złożonych do cukrów prostych. W efekcie po spożyciu posiłku unikamy gwałtownego wzrostu poziomu glukozy.
Fasola jest nazywana „roślinną insuliną”, choć nie zastępuje tego hormonu. Zawiera wiele związków aktywnych. Owocnia fasoli pobudza wyspy trzustkowe do zwiększenia wydzielania insuliny, co w konsekwencji prowadzi do obniżenia poziomu glukozy. Stosowanie preparatów zawierających owocnię fasoli ma również inne korzystne działanie – daje efekt moczopędny.
Surowcem wykorzystywanym w ziołolecznictwie są jej nasiona. Zawierają one m.in. związki, które obniżają stężenie glukozy we krwi oraz aminokwasy stymulujące wydzielanie insuliny. Dodatkowo związki śluzowe powlekają błonę śluzową przewodu pokarmowego. Przekłada się to na spowolnienie wchłaniania substancji odżywczych, m.in. węglowodanów i obniżoną glikemię poposiłkową.
Ta popularna na całym świecie przyprawa stosowana jest także od lat w ziołolecznictwie. Związki zawarte w korze cynamonowca zwiększają wrażliwość tkanek na insulinę i poprawiają komórkowy metabolizm glukozy. Dodatkowo ten surowiec hamuje aktywność enzymów rozkładających węglowodany. Dzięki temu ich wchłanianie jest spowolnione, a skok poziomu glukozy po posiłku mniej zauważalny.
Substancje zawarte w zielu lucerny zwiększają wydzielanie insuliny, obniżając stężenie glukozy we krwi. Dodatkowo korzystnie wpływają na profil lipidowy, co ma ogromne znaczenie w przypadku schorzeń o charakterze metabolicznym.
Gurmar to wiecznie zielona roślina, która zawiera liczne składniki o działaniu prozdrowotnym. Najważniejsze pod kątem cukrzycy kwasy zawarte w roślinie wykazują następujące działanie:
Liście gurmaru obniżają także stężenie triglicerydów, cholesterolu całkowitego i LDL.
Owoc jałowca w swoim składzie zawiera olejek eteryczny i inne liczne związki chemiczne. Regularne przyjmowanie preparatów zawierających owoc jałowca może sprzyjać zmniejszeniu poziomu glukozy we krwi. Tego surowca nie mogą stosować kobiety w ciąży.
Do celów farmaceutycznych wykorzystuje się owoc gorzkiego melona. Gorzki melon obniża poziom glukozy we krwi przy jednoczesnym zwiększeniu stężenia insuliny w organizmie. Działanie to zostało potwierdzone licznymi badaniami.
Komentarze