Źródło: freepik.com
Z wiekiem organizm podlega zmianom, ale odpowiednie podejście może sprawić, że starość będzie czasem aktywności i dobrej kondycji. Odkryj, jak dbać o zdrowie seniorów, zwracając uwagę na właściwą dietę, regularną aktywność fizyczną i inne czynniki wpływające na wzmocnienie odporności. Zdobądź praktyczne wskazówki, aby pomóc seniorom cieszyć się zdrowiem i energią na co dzień.
Osoby starsze często unikają aktywności fizycznej. To duży błąd! Okazuje się, że już godzina dziennie umiarkowanego wysiłku fizycznego potrafi zmniejszyć ryzyko infekcji aż o 30%.
Aktywność fizyczna pobudza makrofagi oraz limfocyty T, które są podstawą odporności. Uzyskane w ten sposób wzmocnienie organizmu trwa kilka godzin. Aby wydłużyć i utrzymać ten efekt, niezbędna jest regularność.|
Oczywiście ćwiczenia nie muszą być bardzo męczące, szczególnie jeśli ktoś dotychczas nie uprawiał sportu. Nawet godzinny spacer w średnim tempie może dać pozytywne skutki. Należy też podkreślić, że nie można się przemęczać. Zbyt duży wysiłek działa niestety odwrotnie – powoduje nagły spadek odporności.
Warto wprowadzić do diety seniora:
- Witamina C uszczelnia naczynia krwionośne i błony śluzowe, co zapewnia lepszą ochronę przed drobnoustrojami. Witamina ta występuje w dużych ilościach w cytrusach, czarnej porzeczce, natce pietruszki czy czerwonej papryce.
- Czosnek to naturalny antybiotyk, a zawarte w nim substancje zwalczają bakterie, wirusy i grzyby. Co więcej, czosnek chroni przed miażdżycą, obniża poziom cholesterolu i poprawia pracę układu pokarmowego.
- Tłuste ryby morskie, takie jak łosoś czy sardynki. Zawierają one witaminę D3 oraz kwasy omega-3. Witamina D3 bierze udział w odpowiedzi układu immunologicznego, aktywując makrofagi, limfocyty T i B, eozynofile i neutrofile. Podobny wpływ wywierają kwasy omega-3.
- Kiszonki oraz fermentowane produkt-Mało kto zdaje sobie sprawę, że dużą rolę w tworzeniu naszej odporności odgrywają jelita. Warto więc zadbać o prawidłowy skład ich naturalnej flory bakteryjnej i włączyć do ich diety.
- Cynk - chroni przed działaniem wolnych rodników, a także uczestniczy w funkcjonowaniu limfocytów T. Bogate w ten pierwiastek są: czerwone mięso, warzywa strączkowe, szpinak, szparagi czy orzechy.
- Tran, czyli olej z wątroby dorsza, to bogate źródło kwasów omega-3, witaminy A i D3.
- Witaminę D3 - jej zawartość w tranie jest niewielka i można przyjmować równocześnie tran i witaminę D3 w dawce 2000 j.m. Związek ten jest dostępny w postaci kropli, tabletek lub kapsułek.
- Jeżówkę purpurową - aktywuje komórki układu odpornościowego, co w konsekwencji eliminuje wirusy. Polecana jest szczególnie w nawracających infekcjach dróg oddechowych czy układu moczowego. Stosuje się ją też pomocniczo w różyczce czy ospie.
Komentarze