„An apple a day keeps the doctor away” – to popularne angielskie powiedzenie ma w sobie sporo prawdy. Jabłka są jednym z najczęściej wybieranych owoców w Polsce, a zarazem prawdziwą skarbnicą zdrowia. Niepozorne, dostępne przez cały rok, w setkach odmian – mają ogromny wpływ na nasze samopoczucie i odporność. Dlaczego warto włączyć je do codziennej diety?
Jabłko w ponad 80% składa się z wody, dzięki czemu świetnie nawadnia, a jednocześnie jest niskokaloryczne (ok. 50 kcal/100 g). To jednak nie wszystko. Jabłka to prawdziwa skarbnica substancji odżywczych:
Witaminy C, A, E, K oraz z grupy B – wspierają odporność, regenerację skóry, wzrok i układ nerwowy.
Potas i magnez – regulują ciśnienie krwi i poprawiają pracę serca.
Błonnik (pektyny) – sprzyja trawieniu, reguluje poziom cukru i cholesterolu.
Antyoksydanty (m.in. kwercetyna) – działają przeciwzapalnie i spowalniają procesy starzenia.
Chronią serce – zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia.
Stabilizują poziom cukru – dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu i pektynom są bezpieczne dla diabetyków.
Wspierają odchudzanie – sycą, nawilżają i zastępują słodkie przekąski.
Dbają o jelita – błonnik odżywia mikroflorę jelitową, wzmacniając odporność.
Działają oczyszczająco – neutralizują toksyny i wspierają wątrobę.
Wzmacniają odporność – witamina C i antyoksydanty chronią przed infekcjami.
Poprawiają urodę – witaminy i minerały działają korzystnie na skórę, włosy i paznokcie.
Szampion – słodki, soczysty, idealny na deser i do jedzenia na surowo.
Ligol – duże, lekko kwaskowe, świetne do sałatek i pieczenia.
Jonagold – chrupiące, o zbalansowanym smaku, dobre zarówno na sok, jak i do ciast.
Idared – twarde, długo się przechowują, doskonałe na kompoty i przetwory.
Antonówka – kwaśna, klasyczna do szarlotki i musów.
Gala – bardzo słodka, chętnie wybierana przez dzieci.
jako szybka przekąska zamiast batonika,
w owsiankach i sałatkach,
w formie świeżych soków lub smoothie,
jako pieczone jabłka z cynamonem – zdrowy deser,
w tradycyjnej szarlotce albo musie do naleśników.
Jabłko to jeden z najprostszych i najtańszych sposobów na zdrowie. Regularne jedzenie jabłek wspiera odporność, trawienie i serce, a przy okazji zaspokaja ochotę na coś słodkiego. Warto korzystać z bogactwa polskich sadów i sięgać po różne odmiany – każda ma inne właściwości i smak.
Jedno jabłko dziennie naprawdę może pomóc trzymać lekarza z daleka.
Komentarze