Jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka – sprawdź dlaczego

  • 02.10.2025
Jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka – sprawdź dlaczego
Źródło: pixabay.com

„An apple a day keeps the doctor away” – to popularne angielskie powiedzenie ma w sobie sporo prawdy. Jabłka są jednym z najczęściej wybieranych owoców w Polsce, a zarazem prawdziwą skarbnicą zdrowia. Niepozorne, dostępne przez cały rok, w setkach odmian – mają ogromny wpływ na nasze samopoczucie i odporność. Dlaczego warto włączyć je do codziennej diety?

Skarbnica witamin i minerałów

Jabłko w ponad 80% składa się z wody, dzięki czemu świetnie nawadnia, a jednocześnie jest niskokaloryczne (ok. 50 kcal/100 g). To jednak nie wszystko. Jabłka to prawdziwa skarbnica substancji odżywczych:

  • Witaminy C, A, E, K oraz z grupy B – wspierają odporność, regenerację skóry, wzrok i układ nerwowy.

  • Potas i magnez – regulują ciśnienie krwi i poprawiają pracę serca.

  • Błonnik (pektyny) – sprzyja trawieniu, reguluje poziom cukru i cholesterolu.

  • Antyoksydanty (m.in. kwercetyna) – działają przeciwzapalnie i spowalniają procesy starzenia.

 

Jak jabłka wpływają na zdrowie?

Chronią serce – zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia.

Stabilizują poziom cukru – dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu i pektynom są bezpieczne dla diabetyków.

Wspierają odchudzanie – sycą, nawilżają i zastępują słodkie przekąski.

Dbają o jelita – błonnik odżywia mikroflorę jelitową, wzmacniając odporność.

Działają oczyszczająco – neutralizują toksyny i wspierają wątrobę.

Wzmacniają odporność – witamina C i antyoksydanty chronią przed infekcjami.

Poprawiają urodę – witaminy i minerały działają korzystnie na skórę, włosy i paznokcie.

 

Najpopularniejsze odmiany jabłek i ich właściwości

  • Szampion – słodki, soczysty, idealny na deser i do jedzenia na surowo.

  • Ligol – duże, lekko kwaskowe, świetne do sałatek i pieczenia.

  • Jonagold – chrupiące, o zbalansowanym smaku, dobre zarówno na sok, jak i do ciast.

  • Idared – twarde, długo się przechowują, doskonałe na kompoty i przetwory.

  • Antonówka – kwaśna, klasyczna do szarlotki i musów.

  • Gala – bardzo słodka, chętnie wybierana przez dzieci.

 

Jak włączyć jabłka do codziennej diety?

  • jako szybka przekąska zamiast batonika,

  • w owsiankach i sałatkach,

  • w formie świeżych soków lub smoothie,

  • jako pieczone jabłka z cynamonem – zdrowy deser,

  • w tradycyjnej szarlotce albo musie do naleśników.

Jabłko to jeden z najprostszych i najtańszych sposobów na zdrowie. Regularne jedzenie jabłek wspiera odporność, trawienie i serce, a przy okazji zaspokaja ochotę na coś słodkiego. Warto korzystać z bogactwa polskich sadów i sięgać po różne odmiany – każda ma inne właściwości i smak.

Jedno jabłko dziennie naprawdę może pomóc trzymać lekarza z daleka. 

Polecane video

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.