Kasza jaglana czyli proso to jedyne zboże, które zawiera wszystkie niezbędne składniki odżywcze. Proso ma wszystko, od białek po minerały i witaminy. Jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Dlatego warto ją polecić osobom chorującym na celiakię stosującym dietę bezglutenową, a także cierpiącym na niedokrwistość. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny), jest zatem dobrym domowym lekarstwem na katar.
Składniki:
Wykonanie:
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Pokroić w kosteczkę. Do garnka wsypać cukier, na wierzch wysypać jabłka. Podgrzewać przez około 3 - 4 minuty aż cukier zacznie się karmelizować. Dodać cukier wanilinowy i co chwilę mieszając gotować jabłka przez około 10 - 15 minut. Na koniec wymieszać z sypkim budyniem. Ostudzić.
Kaszę jaglaną wsypać do większego garnka i wypłukać w ciepłej bieżącej wodzie z kranu. Odcedzić, umieścić z powrotem w garnku, dodać połowę oleju kokosowego (2 łyżki), wlać mleko i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez ok. 20 minut. Wymieszać z cukrem wanilinowym, wiórkami kokosowymi oraz cukrem do smaku.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Dno formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód wyłożyć połowę kaszy i uklepać. Dodać jabłka, oprószyć cynamonem, wyłożyć pozostałą kaszę, uklepać i posypać cynamonem. Na wierzchu rozłożyć kawałeczki pozostałego oleju kokosowego (2 łyżki). Przykryć folią aluminiową i piec przez 30 minut, następnie zwiększyć temp. do 220 stopni i piec jeszcze przez 15 minut.
Smacznego!
A.J.
Komentarze