Źródło: pexels.com
Jesień już na dobre zadomowiła się w pogodzie. Coraz chętniej spędzamy dziś czas w domu pod kocykiem i z herbatą.
Czasem też przygotowujemy domowe przetwory: dżemy, powidła, ogórki, a nawet marynowane grzyby. Kolejną jesienną aktywnością bywa również suszenie ulubionych ziół. Ale czy na pewno wiemy jak najlepiej to robić? Te 4 proste sposoby pomogą każdej z was.
4 sposoby na suszenie ziół
Zanim jednak przystąpisz do suszenia, dokładnie oczyść wybrane zioła.
- Pojedyncze malutkie listki lub kwiatki połóż na przewiewnym podłożu np. na wiklinowej tacy czy też na płóciennej ściereczce.
- Suszenie ziół w piekarniku to świetny pomysł, gdy zależy ci na czasie. Pamiętaj – temperatura nie powinna przekraczać 30 stopni Celsjusza, a drzwiczki podczas pieczenia zawsze zostawiaj trochę uchylone. Kontroluj sytuację, zioła nie mogą być w piecu zbyt długo.
- Jeżeli chcesz ususzyć zioła w całości, to podziel je na kilka mniejszych pęczków, które potem zwiążesz i powiesisz w kuchni. Bezpośrednio pod nimi rozłóż ścierkę lub ręcznik papierowy tak, by kawałeczki ususzonych listków nie spadały na kuchenny blat czy parapet.
- Do suszenia możesz wybrać też inne miejsce. Doskonałym wyborem będzie sucha i przewiewna szopa, altanka lub domowe poddasze. Warunki potrzebne do ususzenia ziół są niezwykle ważne. Pamiętaj, że zagospodarowana przestrzeń nie powinna być ani za bardzo wilgotna, ani zbyt sucha.
GG
Komentarze