Domowy poradnik czyli 4 sposoby na suszenie ziół

  • 17.10.2022
Domowy poradnik czyli 4 sposoby na suszenie ziół
Źródło: pexels.com

Jesień już na dobre zadomowiła się w pogodzie. Coraz chętniej spędzamy dziś czas w domu pod kocykiem i z herbatą.

Czasem też przygotowujemy domowe przetwory: dżemy, powidła, ogórki, a nawet marynowane grzyby. Kolejną jesienną aktywnością bywa również suszenie ulubionych ziół. Ale czy na pewno wiemy jak najlepiej to robić? Te 4 proste sposoby pomogą każdej z was.

4 sposoby na suszenie ziół

Zanim jednak przystąpisz do suszenia, dokładnie oczyść wybrane zioła.

  1. Pojedyncze malutkie listki lub kwiatki połóż na przewiewnym podłożu np. na wiklinowej tacy czy też na płóciennej ściereczce.
  2. Suszenie ziół w piekarniku to świetny pomysł, gdy zależy ci na czasie. Pamiętaj – temperatura nie powinna przekraczać 30 stopni Celsjusza, a drzwiczki podczas pieczenia zawsze zostawiaj trochę uchylone. Kontroluj sytuację, zioła nie mogą być w piecu zbyt długo.
  3. Jeżeli chcesz ususzyć zioła w całości, to podziel je na kilka mniejszych pęczków, które potem zwiążesz i powiesisz w kuchni. Bezpośrednio pod nimi rozłóż ścierkę lub ręcznik papierowy tak, by kawałeczki ususzonych listków nie spadały na kuchenny blat czy parapet.
  4. Do suszenia możesz wybrać też inne miejsce. Doskonałym wyborem będzie sucha i przewiewna szopa, altanka lub domowe poddasze. Warunki potrzebne do ususzenia ziół są niezwykle ważne. Pamiętaj, że zagospodarowana przestrzeń nie powinna być ani za bardzo wilgotna, ani zbyt sucha.

 

GG

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.