Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak wiele produktów może nam nie służyć. Obciążony złą dietą organizm to niestety osłabiona odporność, a nierzadko nawet choroba.
Gdy myślimy o chorobie, to w pierwszej kolejności do głowy przychodzą nam różne infekcje dróg oddechowych, przeziębienie, a także grypa. Są to dobre skojarzenia, jednak nie jest to jeszcze pełna lista. Okazuje się, że obniżona odporności coraz częściej doprowadza też do dokuczliwej infekcji pochwy.
Dzięki dobrym wyborom produktów spożywczych, a następnie stosowaniu właściwej diety jesteśmy w stanie pozbyć się ryzyka wystąpienia bardzo nieprzyjemnych dolegliwości towarzyszącym zapaleniu pochwy.
Sprawdź jakie nawyki żywieniowe powinnaś wprowadzić w swoje życie, by niezwykle delikatna i wrażliwa strefa intymna mogła cieszyć się niezawodną odpornością.
Jedzenie mniejszych lub większych słodyczy, a także innych produktów bogatych w cukier sprawia, że jego ilość w organizmie gwałtownie i niebezpiecznie wzrasta. Co ważne, zbyt słodka wydzielina pochwy to wręcz doskonałe środowisko dla rozwoju bakterii oraz grzybów – głównych sprawców uciążliwego zapalenia.
Stawiaj na jogurty naturalne, kefiry, kapustę kiszoną oraz kiszone ogórki. Regularne jedzenie tych produktów przyczynia się do utrzymywania równowagi bakteryjnej w pochwie. A to w budowaniu jej odporności jest szczególnie ważne.
Dieta antygrzybiczna wyklucza produkty zakwaszające, czyli takie, które z natury w swoim składzie zawierają dość dużą ilość siarki, chloru, a także fosforu. Należą do nich: kawa, mięso wieprzowe, ser żółty, czekolada, kakao, ryż i białe pieczywo. Zamiast tego dietetycy zalecają dietę zasadową tzn. obfitującą w warzywa, kaszę jaglaną i rośliny strączkowe.
Badania nie pozostawiają wątpliwości, że zapalenie pochwy dla zwolenniczek diety wysokotłuszczowej bywa bezlitosne. Jego niekorzystny przebieg podbija też śladowa ilość kwasu foliowego, witaminy E oraz wapnia obecna w takiej diecie. A są to bardzo potrzebne nam elementy. Zwłaszcza jeśli chodzi o wzmacnianie odporności.
Jak walczyć z rakiem szyjki macicy?
Gabriela Grinka
Komentarze