Jeśli marzysz o smacznym i zdrowym deserze, który równocześnie dostarczy Ci porcję energii i witamin, owsiane ciasto z jagodami będzie idealnym wyborem. Połączenie chrupiącego owsianego dna, soczystych jagód i subtelnego słodzenia tworzy kompozycję, która zachwyci Twoje podniebienie. W tym artykule zaprezentujemy przepis na domowe owsiane ciasto z jagodami, które możesz przygotować z łatwością w swojej kuchni. Ciesz się smakiem lata i zdrowym, naturalnym deserem, którym można się delektować bez wyrzutów sumienia.
Ciasto owsiane:
Masa jagodowa:
Dodatkowo:
Kwadratowa foremkę o wymiarach 21 x 21 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180˚C. Wymieszaj ze soba płatki owsiane, mąkę żytnią, cukier kokosowy, otartą skórkę z cytryny, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Do wymieszanych wcześniej składników dodaj miękki olej kokosowy i zagnieć dokładnie ciasto. Podziel ciasto na 2 częście ( mniejszą - na kruszonkę i większą na spód ciasta). Rozłóż ciasto na spodzie formy i dobrze dociśnij. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut. Mniejszą część ciasta na kruszonkę, wstaw do lodówki. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia.
Jagody przełóż do miski, a dżem podgrzej w garnku. Następnie wymieszaj go z jagodami. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj dobrze w zimnej wodzie. Przelej do masy jagodowej i dobrze wymieszaj. Masę jagodową przełóż na podpieczony spód. Posyp pozostałą częścią ciasta i płatkami migdałów. Piecz przez 25 minut w temperaturze 180˚C. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Następnie przełóż je do lodówki do schłodzenia na około 2-3 godziny. W tym czasie masa jagodowa powinna zastygnąć.
Komentarze