Zdrowe przysmaki. Domowe owsiane ciasto z jagodami

  • 09.08.2023
Jagodowe Owsianki: Pyszne Ciasto z Działki i Kuchni
Źródło: pixabay.com

Jeśli marzysz o smacznym i zdrowym deserze, który równocześnie dostarczy Ci porcję energii i witamin, owsiane ciasto z jagodami będzie idealnym wyborem. Połączenie chrupiącego owsianego dna, soczystych jagód i subtelnego słodzenia tworzy kompozycję, która zachwyci Twoje podniebienie. W tym artykule zaprezentujemy przepis na domowe owsiane ciasto z jagodami, które możesz przygotować z łatwością w swojej kuchni. Ciesz się smakiem lata i zdrowym, naturalnym deserem, którym można się delektować bez wyrzutów sumienia.

Składniki:

Ciasto owsiane:

  • 150 g płatków owsianych
  • 90 g mąki pełnoziarnistej żytniej
  • 90 g Cukru kokosowego lub zwykłego
  • skórka z połówki cytryny
  • 1/2 łyżeczki Proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g miękkiego oleju kokosowego lub zwykłego masła

Masa jagodowa:

  • 400 g jagód mrożonych lub świeżych
  • 250 g dżemu owoce leśne
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki wody

Dodatkowo:

  • 20 g płatków migdałów

Wykonanie:

Kwadratowa foremkę o wymiarach 21 x 21 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do 180˚C. Wymieszaj ze soba płatki owsiane, mąkę żytnią, cukier kokosowy, otartą skórkę z cytryny, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Do wymieszanych wcześniej składników dodaj miękki olej kokosowy i zagnieć dokładnie ciasto. Podziel ciasto na 2 częście ( mniejszą - na kruszonkę i większą na spód ciasta). Rozłóż ciasto na spodzie formy i dobrze dociśnij. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 15 minut. Mniejszą część ciasta na kruszonkę, wstaw do lodówki. Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do przestudzenia. 

Jagody przełóż do miski, a dżem podgrzej w garnku. Następnie wymieszaj go z jagodami. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj dobrze w zimnej wodzie. Przelej do masy jagodowej i dobrze wymieszaj. Masę jagodową przełóż na podpieczony spód. Posyp pozostałą częścią ciasta i płatkami migdałów. Piecz przez 25 minut w temperaturze 180˚C. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Następnie przełóż je do lodówki do schłodzenia na około 2-3 godziny. W tym czasie masa jagodowa powinna zastygnąć.

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.