Mięso – kiedyś element bez, którego nie było obiadu, dziś produkt, z którego coraz częściej rezygnujemy. I choć wegetarianizm i weganizm stają się bardzo popularne, to w wielu polskich domach mięso wciąż jest serwowane.
Jednak okazuje się, że nie jest to już codzienna praktyka. Jedynie od czasu do czasu zdarza nam się po nie sięgać.
Kupiłaś mięso na promocji i nie masz co z nim zrobić? Twoja rodzina ma dziś vege dzień? Nic nie szkodzi. Nie bój się, że mięso się zmarnuje. Włóż je do zamrażarki i wyjmij wtedy, gdy będziesz potrzebowała. Jeżeli odmrażanie mięsa dotychczas było dla ciebie problematyczne, to wiedz, że teraz wcale nie musi takie być. Jak to możliwe? Istnieje jeden prosty i niezawodny sposób na rozmrożenie wyjętego prosto z zamrażarki mięsa. Koniecznie sprawdź!
To najzdrowszy sposób, jednak proces rozmrożenia jest dość długi. Należy pamiętać, że szybkie rozmrażanie mięsa zazwyczaj nie jest polecane. Najlepszym sposobem na rozmrożenie mięsa jest przechowywanie go w lodówce do momentu stopnienia całego lodu. Niestety w tym przypadku proces rozmrażania następuje bardzo powoli. Czasem zależy nam na czasie no i tu pojawia się problem. Na szczęście istnieje skuteczna i szybka alternatywa. I co najważniejsze sposób ten nie jest niezdrowy.
Jesteśmy przekonani, że ze skostniałym mięsem najlepiej poradzi zimna woda. Wystarczy tylko umieścić mięso w wypełnionej wodą misce lub garnku. Ale pamiętaj, że wodę w naczyniu trzeba regularnej wymieniać, co pół godziny będzie ok.
Rozmrażanie mięsa gorącą wodą następuje bardzo szybko. Ale jak podkreślają liczni eksperci w dziedzinie żywienia, sposób ten może być bardzo szkodliwy. Mięso rozmrażane przy pomocy gorącej wody może nabrać nieprzyjemnego zapachu, w wyniku temperatury mogą też namnożyć się w nim groźne bakterie. A wszystko to w rezultacie narazi nas na zatrucie pokarmowe. Zastosowanie takiego rozwiązania zazwyczaj przynosi więcej szkód niż pożytku.
Gabriela Grinka
Komentarze