Miękki miąższ oraz gruba i chrupiąca skórka i ten zapach... Świeży znika w ciągu kilku chwil. Przepis na idealny domowy chleb pszenny na drożdżach. Najprostszy przepis który wychodzi każdemu! Jego nie da się schrzanić.:)
Składniki:
Wykonanie:
Wsypujemy do dużej miski mąkę krupczatkę, dodajemy sól, cukier i opcjonalnie nasiona i kruszymy do niej drodże. Następnie wlewamy do miski ciepłą wodę i energicznie mieszamy drewnianą łyżką. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 25 min do 40 min maksymalnie. Po tym czasie wymieszaj ponownie. Gdy wyrośnie przekładamy ciasto do uwcześniej wysmarowanych olejem foremek. Następnie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia, na ok. 25-30 min. i piecz przez ok 50 minut do tzw. suchego patyczka.
Odstaw do całkowitego wystudzenia przed pokrojeniem na kromki. Chleb z powodzeniem możesz przechowywać 2 dni w suchym i szczelnym miejscu.
Komentarze