Przepis na domowy chleb - dla początkujących.

  • 19.02.2023
Chleb, który wychodzi każdemu
Źródło: pixabay.com

Miękki miąższ oraz gruba i chrupiąca skórka i ten zapach... Świeży znika w ciągu kilku chwil. Przepis na idealny domowy chleb pszenny na drożdżach. Najprostszy przepis który wychodzi każdemu! Jego nie da się schrzanić.:)

Składniki:

  • 30g drodży
  • 0.5 kg mąki krupczatki
  • 1 łyżka stołowa oleju
  • 1 płaska łyżka stołowa cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 0.5 litra ciepłej wody
  • słonecznik , pestki dyni, itp (tak by wszystkich składników była max. 0.5 szklanki) opcjonalnie

Wykonanie:

Wsypujemy do dużej miski mąkę krupczatkę, dodajemy sól, cukier i opcjonalnie nasiona i kruszymy do niej drodże. Następnie wlewamy do miski ciepłą wodę i energicznie mieszamy drewnianą łyżką. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 25 min do 40 min maksymalnie. Po tym czasie wymieszaj ponownie. Gdy wyrośnie przekładamy ciasto do uwcześniej wysmarowanych olejem foremek. Następnie przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia, na ok. 25-30 min. i piecz przez ok 50 minut do tzw. suchego patyczka.

Odstaw do całkowitego wystudzenia przed pokrojeniem na kromki. Chleb z powodzeniem możesz przechowywać 2 dni w suchym i szczelnym miejscu.


SMACZNEGO!!!
 
Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.