Jesienny urok w cieście. Przepis na dyniowe spełnienie

  • 17.10.2023
 Rozpieszczamy Podniebienie: Pyszne Ciasto Dyniowe z Puree
Źródło: freepik.com

Jesień to czas, kiedy natura obdarowuje nas obfitością dyni. Dlaczego nie wykorzystać tego daru do stworzenia niezwykle smacznego i aromatycznego ciasta dyniowego? Oto prosty przepis, który wprowadzi do Twojego domu zapach i smak tej magicznej jesieni.

Składniki:

  • 250 g PUREE Z PIECZONEJ DYNI
  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • skórka starta z 1 pomarańczy lub 2 mandarynek
  • 3 jajka, oddzielnie żółtka od białek
  • 225 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wykonanie:

  • Tortownicę o średnicy 23 - 24 cm posmarować masłem, spód wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotować puree z dyni  ma ono mieć gęstość śmietany i być lekko ciepłe lub w temp. pokojowej.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  • Do garnka włożyć pokrojone na kawałeczki masło, roztopić na małym ogniu co chwilę mieszając (nie podgrzewać za mocno). Dodać cukier oraz cukier wanilinowy i wymieszać. Odstawić z ognia.
  • Mus z dyni włożyć do miski, dodać skórkę z pomarańczy, wlać roztopione masło z cukrem i wymieszać. Odłożyć pół szklanki otrzymanej masy na polewę. Do reszty dodać żółtka i wymieszać.
  • Białka ubić na sztywną pianę. Do oddzielnej miski przesiać mąkę i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia oraz sodą.
  • Delikatnie połączyć składniki suche oraz mokre - mieszać wolno łyżką, tylko do połączenia się składników, pod koniec wmieszać delikatnie pianę z białek.
  • Masę wyłożyć do tortownicy. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 40 - 45 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  • Polewa: do odłożonej masy dodać roztopioną czekoladę lub cukier puder, wymieszać. Polać po cieście gdy będzie już ostudzone

Puree z dyni :

  • Dynię pokroić razem ze skórą na mniejsze kawałki, usunąć pestki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
  • Kawałki dyni ułożyć skórką do dołu na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 35 minut do miękkości (wbity widelec powinien łatwo wchodzić w miąższ). Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić.
  • Wyjąć łyżką upieczony miąższ ze skórki i zmiksować go blenderem na gładkie purée. Jeśli dynia jest bardzo wodnista, a potrzebujemy ją do placków, kotletów lub na sernik, wówczas można ją trochę odcisnąć w gazie. Niektóre dynie np. małe, mocno pomarańczowe i ciężkie, mają dość mączysty i zwarty miąższ, którego nie trzeba odciskać, a nawet często rozcieńczyć podczas miksowania blenderem mlekiem lub wodą. Ostatecznie mamy otrzymać puree o konsystencji kwaśnej śmietany homogenizowanej.
  • W konkretnych przepisach na desery i dania podana jest ilość potrzebnego purée. Można je zamrozić lub przechowywać w lodówce przez kilka dni.
Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.