Smakowite misie w twojej kuchni. Przepis na wyjątkowe ciasteczka

  • 24.10.2023
Ciastka Słodkie Misie: Delikatny Przepis na Dzień Miłośników Pluszaków
Źródło: freepik.com

Dzień Miłośników Pluszaków to nie tylko okazja do podziwiania kolekcji misiów, ale także doskonały moment na stworzenie czegoś słodkiego i wyjątkowego. Przedstawiamy przepis na Ciastka Słodkie Misie, które z pewnością zachwycą zarówno dzieci, jak i dorosłych. Delikatne, kruche i pełne miłości – idealne do podzielenia się z bliskimi w tę wyjątkową okazję.

Składniki:
na ok.20 sztuk

150g masła w temp. pokojowej
70g cukru pudru
180g mąki
1 żółtko
kilka kropli ekstraktu z pomarańczy
1 łyżka kakao
do dekoracji: kilka kostek białek i gorzkiej czekolady

Wykonanie:

  • Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem, dodać żółtko oraz ekstrakt pomarańczowy, ucierać do uzyskania puszystej masy. Dodać przesianą mąkę, zmiksować, zagnieść ciasto, podzielić na pół, do jednej części dodać kakao, ponownie zagnieść. Oba ciasta owinąć folią spożywczą i włożyć od lodówki na godzinę.
  • Jasne i ciemne ciasto osobno rozwałkować na grubość ok 4mm, wycinać kołka 6cm oraz 3cm. Najlepiej wałkować podsypując odrobiną mąki na stolnicę, a z wierzchu przez folię, żeby ciasto nie kleiło się do wałka.
  • Jasny miś: 1 kółko duże jasne, 2 kółka małe ciemne.
    Ciemny miś: 1 kółko duże ciemne, 2 kółka małe jasne.
    Duże kółka ułożyć na blasze wyłożonej papierem, z małego kółka zrobić buzię, drugie małe kółko przekroić na pół i zrobić uszy, lekko dociskając do dużego koła. Z ciemnego i jasnego ciasta zrobić też oczka - 2 kawałki ciasta wielkości ziarenka pieprzu ułożyć nad buzią, spłaszczyć dociskając (na niektórych robiłam oczka od razu jasne i ciemne, na niektórych tylko jasne, a ciemne malowałam czekoladą).
  • Ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 7 minut w temp. 170stC, pilnować, żeby nie zrumieniły się za mocno. Upieczone ciastka ostudzić na kratce. Obie czekolady roztopić osobno, przelać do pergaminowego rożka, narysować oczka oraz noski. Pozostawić do zastygnięcia czekolady.
    Smacznego!
Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.