Źródło: freepik.com
Dzień Miłośników Pluszaków to nie tylko okazja do podziwiania kolekcji misiów, ale także doskonały moment na stworzenie czegoś słodkiego i wyjątkowego. Przedstawiamy przepis na Ciastka Słodkie Misie, które z pewnością zachwycą zarówno dzieci, jak i dorosłych. Delikatne, kruche i pełne miłości – idealne do podzielenia się z bliskimi w tę wyjątkową okazję.
Składniki:
na ok.20 sztuk
150g masła w temp. pokojowej
70g cukru pudru
180g mąki
1 żółtko
kilka kropli ekstraktu z pomarańczy
1 łyżka kakao
do dekoracji: kilka kostek białek i gorzkiej czekolady
Wykonanie:
- Masło utrzeć na puch z cukrem pudrem, dodać żółtko oraz ekstrakt pomarańczowy, ucierać do uzyskania puszystej masy. Dodać przesianą mąkę, zmiksować, zagnieść ciasto, podzielić na pół, do jednej części dodać kakao, ponownie zagnieść. Oba ciasta owinąć folią spożywczą i włożyć od lodówki na godzinę.
- Jasne i ciemne ciasto osobno rozwałkować na grubość ok 4mm, wycinać kołka 6cm oraz 3cm. Najlepiej wałkować podsypując odrobiną mąki na stolnicę, a z wierzchu przez folię, żeby ciasto nie kleiło się do wałka.
- Jasny miś: 1 kółko duże jasne, 2 kółka małe ciemne.
Ciemny miś: 1 kółko duże ciemne, 2 kółka małe jasne.
Duże kółka ułożyć na blasze wyłożonej papierem, z małego kółka zrobić buzię, drugie małe kółko przekroić na pół i zrobić uszy, lekko dociskając do dużego koła. Z ciemnego i jasnego ciasta zrobić też oczka - 2 kawałki ciasta wielkości ziarenka pieprzu ułożyć nad buzią, spłaszczyć dociskając (na niektórych robiłam oczka od razu jasne i ciemne, na niektórych tylko jasne, a ciemne malowałam czekoladą).
- Ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 7 minut w temp. 170stC, pilnować, żeby nie zrumieniły się za mocno. Upieczone ciastka ostudzić na kratce. Obie czekolady roztopić osobno, przelać do pergaminowego rożka, narysować oczka oraz noski. Pozostawić do zastygnięcia czekolady.
Smacznego!
Komentarze