Wafle z mlekiem w proszku to fantastyczny i niezwykle prosty do zrobienia deser. Większości przypominają czasy dzieciństwa kiedy to mama czy babcia robiły takie domowe i słodkie cudeńka.
Składniki:
Wykonanie:
Masło kroimy w kostkę, dzięki czemu szybciej nam się rozpuści. Możesz ewentualnie pominąć krojenie, ale masło dłużej będzie się rozpuszczało. Do garnka dodajemy mleko, cukier oraz masło. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu połączenia się składników, cały czas mieszając. Ważne, aby nie doprowadzić do wrzenia. Garnek ściągamy z ognia i do masy dodajemy kakao. Mieszamy za pomocą trzepaczki lub miksera (na niskich obrotach, aby masa nie chlapała) albo po prostu za pomocą łyżki. Mieszamy do momentu, kiedy rozbijemy wszystkie grudki. Wymieszaną masę odstawiamy do całkowitego przestygnięcia. Do przestudzonej masy dodajemy partiami mleko w proszku i mieszamy za pomocą miksera. Mleko w proszku najlepiej dodawać po po pół szklanki. Mieszamy za pomocą miksera zaczynając od najmniejszych obrotów i zwiększając je wraz z dodawaniem kolejnej porcji, kiedy wyczujemy większy opór na mikserze, aż do najwyższych obrotów. Dodajemy mleko w proszku do momentu, kiedy na najwyższych obrotach miksera jest widoczny ślad po świderkach w masie, a na mikserze poczujemy, że masa zgęstniała. Jeżeli nasza masa będzie za rzadka, to polecam dodać jeszcze 25-50 g mleka w proszku. Polecam miksować dłużej niż tylko do momentu, kiedy nie widać już mleka w proszku, ponieważ wtedy masa będzie najbardziej aksamitna. Wymieszaną masę na wafle odstawiamy na 10 min, aby jeszcze delikatnie zgęstniała. Smarujemy nasze wafle równomiernie masą. Na każdy posmarowany blat wafla, kładziemy kolejny blat i lekko dociskamy rękami. Powtarzamy aż skończą się na blaty. Oczywiście wierzch ostatniego wafla nie smarujemy masą. Gotowego wafla zawijamy tak, aby nie wysechł i przyciskamy od góry np. książkami. Pozostawiamy w ten sposób na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
A.J.
Komentarze