Zapach świąt w twojej kuchni. Przepis na pyszne ciasteczka korzenne.

  • 06.12.2023
Bożonarodzeniowe Czarowanie w Smakowitych Ciasteczkach: Mikołaje i Renifery na Talerzu
Źródło: freepik.com

W tym magicznym dniu, smak i zapach odgrywają kluczową rolę w tworzeniu atmosfery. Dlatego dziś proponujemy przepis na nie tylko pyszne, ale i urocze ciasteczka, które przywołają świąteczną radość. Oto jak stworzyć małe arcydzieła pełne Mikołajów i Reniferów, które z pewnością zachwycą każdego, nie tylko najmłodszych.

Korzenne Ciasteczka z Mikołajem i Reniferami - Składniki:

Ciasteczka:
1 duże jajko
240 g mąki pszennej
100 g masła
2 łyżki miodu
2/3 szklanki cukru pudru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru mielonego
1/2 łyżeczki goździków w proszku
czubata łyżka przyprawy korzennej
szczypta soli

Lukier:
1 białko jaja
1,5 szklanki cukru pudru
barwniki w proszku: czerwony, czarny

Wykonanie:

Ciasteczka:
Masło miksujemy razem z cukrem pudrem. Następnie dodajemy resztę składników i ucieramy do otrzymania gładkiej masy. Ciasto zawijamy w folie i umieszczamy w lodówce na ok. 30 minut. Po tym czasie na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 0,5 cm i za pomocą wykrawaczki (lub niedużej szklanki) wycinamy ciasteczka. Ciasto jest bardzo delikatne, dlatego jeżeli wykrawanie będzie sprawiało nam trudność możemy z ciasta formować niewielkie kuleczki, a następnie spłaszczać je tworząc identyczne ciasteczka jak te wykrawane. Ciastka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 10-12 minut do lekkiego zrumienienia brzegów w temperaturze 170 stopni. 

Lukier:
Cukier puder przesiewamy. Delikatnie ubijamy białko (trzepaczką, nie mikserem) jedynie do lekkiego zapienienia. Stopniowo, ciągle mieszając dodajemy cukier puder i ucieramy do otrzymania gładkiej konsystencji. Lukier powinien być lśniący i gęsty.
Gdyby lukier okazał się zbyt gęsty dodajemy odrobinę wody, gdy zbyt rzadki - więcej cukru pudru.
Lukier dzielimy na 3 części. Do jednej z nich dodajemy czerwony barwnik, do drugiej czarny, a trzeci pozostawiamy nietknięty. Gotowy lukier umieszczamy w foliowych woreczkach (w kształcie rożków) i obcinamy wierzchołki. Im mniejszy otwór tym precyzyjniejsze zdobienia. Powstałym lukrem dekorujemy wcześniej przygotowane ciasteczka malując Mikołaje oraz reniferki.

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.