Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym. Wykwintny posiłek dla wszystkich smakoszy

  • 26.10.2023
Kulinarne odkrycie: Placek Ziemniaczany z Sosem Pieczarkowym Krok Po Kroku
Źródło: freepik.com

Sezon jesienno-zimowy to czas, kiedy smakowite i sycące dania zyskują szczególne znaczenie. Jednym z takich kulinarnych hitów jest placek ziemniaczany z sosem pieczarkowym. To połączenie prostoty przygotowania z wyjątkowym smakiem sprawia, że danie to staje się ulubioną propozycją dla rodzin i gości. Bez względu na to, czy wybierzesz wersję z kurczakiem czy wegetariańską, gwarantujemy, że każdy kęs to czysta rozkosz dla podniebienia.

Składniki:

SOS PIECZARKOWY Z FILETEM Z KURCZAKA
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 200 g pieczarek
  • 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 1/4 cebuli
  • 1 łyżka masła + 1/2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 80 ml śmietanki (30% lub 18% do zup i sosów)
  • 1 łyżka posiekanej natki
PLACEK ZIEMNIACZANY
  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1/2 łyżki mąki pszennej
  • 1/4 cebuli
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju roślinnego

Wykonanie:

SOS PIECZARKOWY Z FILETEM Z KURCZAKA
  • Filet z kurczaka oczyścić z błonek i kostek, pokroić w małą kostkę, doprawić solą, pieprzem i wymieszać z mąką pszenną.
  • Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić na 4 ćwiartki, następnie na plasterki. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę.
  • Na patelni roztopić masło z oliwą, dodać cebulę i co chwilę mieszając zeszklić ją, pod koniec dodać drobno starty czosnek. Dodać pierś kurczaka i obsmażyć ją co chwilę mieszając, następnie dodać pieczarki i dalej smażyć przez ok. 7 minut. Pod koniec doprawić solą i pieprzem.
  • Wlać śmietankę, dodać natkę pietruszki i wymieszać. Gotować przez ok. 2 minuty. Sos można podgrzać przed użyciem.
PLACEK ZIEMNIACZANY
  • Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Zostawić je na ok. 5 - 10 minut po czym w dłoniach dokładnie odcisnąć z soku. Do odciśniętych ziemniaków dodać mąkę, drobno startą cebulę, jajko oraz dwie szczypty soli, wymieszać.
  • Rozgrzać patelnię (śr. 20 - 22 cm), wlać 2 łyżki oleju. Wyłożyć całą masę ziemniaczaną na rozgrzany olej i rozprowadzić ją na równy placek. Smażyć na średnim ogniu przez ok. 4 minuty na złoty kolor, przewrócić na drugą stronę, dodać pozostałą łyżkę oleju i powtórzyć smażenie (ok. 3 minuty).
  • Przełożyć na talerz, nałożyć gorący sos pieczarkowy i złożyć na pół. Opcjonalnie: (udekorować natką oraz opcjonalnie pomidorkami koktajlowymi i szczyptą chili)

 

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.