Jesień nadeszła, ta astronomiczna niestety, więc mam już chęć na dania ciepłe, sycące i rozgrzewające, takie z warzywami korzeniowymi. Jednym z wyjątkowych dań, które warto poznać, jest fasolka po grecku. To danie pełne smaku, aromatycznych ziół i soczystej fasolki.
Składniki:
Wykonanie:
Fasolę moczymy przez noc w wodzie, rano płuczemy, wsypujemy do garnka, zalewamy świeżą woda igotujemy do miękkości. Wodę z fasolą solimy i zostawiamy do ostygnięcia.
Cebulę i pora siekamy i dusimy na maśle z olejem, aż cebula stanie się szklista.
Dodajemy listek laurowy i ziele angielskie oraz obrane, starte na tarce warzywa plus ok pół szkl wody z gotowania fasoli.
Dusimy aż warzywa będą miękkie.
Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, odcedzoną fasolę i doprawiamy solą, cukrem i pieprzem do smaku. Wszystko gotujemy jeszcze jakieś 10 min po czym wyłączamy grzanie, przykrywamy przykrywka i zostawiamy wszystko choć na 30 min by smaki przegryzły się.
Podajemy jako samoistne danie lub z pieczywem albo kaszą/makaronem.
Komentarze