Kulinarne podróże. Smak greckiej fasolki w twoim domu.

  • 26.09.2023
Tradycyjna Fasolka po Grecku: Przepis i Historia Dania
Źródło: pixabay.com

Jesień nadeszła, ta astronomiczna niestety, więc mam już chęć na dania ciepłe, sycące i rozgrzewające, takie z warzywami korzeniowymi. Jednym z wyjątkowych dań, które warto poznać, jest fasolka po grecku. To danie pełne smaku, aromatycznych ziół i soczystej fasolki.

Fasolka po grecku

Składniki:

  • pół szkl drobnej fasoli białej 
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • mały seler korzeniowy (danie jest smaczne również z dodatkiem selera naciowego)
  • 2 cebule lub cebula i kawałek pora
  • 4-5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • sól, cukier, pieprz świeżo mielony
  • listek laurowy
  • 3 szt ziela angielskiego
  • 2 łyżki masła i łyżka oleju

Wykonanie:

Fasolę moczymy przez noc w wodzie, rano płuczemy, wsypujemy do garnka, zalewamy świeżą woda igotujemy do miękkości. Wodę z fasolą solimy i zostawiamy do ostygnięcia.

Cebulę i pora siekamy i dusimy na maśle z olejem, aż cebula stanie się szklista.

Dodajemy listek laurowy i ziele angielskie oraz obrane, starte na tarce warzywa plus ok pół szkl wody z gotowania fasoli.

Dusimy aż warzywa będą miękkie.

Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, odcedzoną fasolę i doprawiamy solą, cukrem i pieprzem do smaku. Wszystko gotujemy jeszcze jakieś 10 min po czym wyłączamy grzanie, przykrywamy przykrywka i zostawiamy wszystko choć na 30 min by smaki przegryzły się.

Podajemy jako samoistne danie lub z pieczywem albo kaszą/makaronem.

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.