Składniki:
Wykonanie:
W małym garnku roztop masło i czekoladę. Wyłącz gaz, dodaj mleko, zamieszaj i odstaw do wystudzenia. Oddziel białka od żółtek. Żółtka zmiksuj ze młodziwem na puszystą masę (powinna mocno podwoić swoją objętość). Dodaj wystudzone masło z czekoladą i mlekiem, mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Zmiksuj całość. Ubij białko na sztywną pianę, dodaj do masy i zamieszaj delikatnie łyżką, by piana nie opadła. Cukinię zetrzyj na drobnych oczkach tarki (nie obieraj). Zrób to przed samym dodaniem do masy, by nie zdążyła puścić soku. Dodaj do masy i zamieszaj do połączenia się składników. Wypełnij masą foremki na babeczki do 3/4 wysokości. Piecz z termoobiegiem w temperaturze 180’C przez 18 minut. Babeczki będą mocno wilgotne i nie urosną zbyt wiele.
Składniki:
Wykonanie:
Piekarnik nastaw na 180’C z termoobiegiem. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Banany obierz i rozgnieć na papkę, a najlepiej zblenduj. Wszystkie sypkie składniki przesyp do malaksera i rozdrobnij. (Maluchom do 3 roku życia należy dokładnie rozdrobnić zwłaszcza duże orzechy, by uniknąć ryzyka zadławienia. Starszakom po 3 roku życia nie musisz tak mocno mielić orzechów jak maluchom). Zmielone produkty przesyp do miski i dokładnie wymieszaj z rozgniecionym bananem. Gdy powstanie sklejona, gęsta masa, nabieraj małe porcje w dłonie i formułuj kulki, a następnie spłaszczaj je w dłoniach i układaj na blaszce w niewielkich odstępach. Piecz na środkowym poziomie piekarnika przez 15 minut. Upieczone ciasteczka przełóż na talerz i pozostaw do ostygnięcia. Nie chowaj w woreczki foliowe, papierowe czy pojemniki próżniowe. Twardość ciastek uzyskuje się dając im możliwość „oddechu”.
Komentarze