Cukinia i orzechy w roli słodkich niespodzianek. Twórz zdrowe przekąski dla siebie i rodziny

  • 18.08.2023
Smaczne i proste przepisy na zdrowe słodycze
Źródło: pixabay.com

Babeczki z cukinni mocno czekoladowe

Składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady 
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 100 g masła
  • 1 kopiasta szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru/ syropu daktylowego (zblendowane daktyle z wodą)
  • 1 mała cukinia

Wykonanie:

W małym garnku roztop masło i czekoladę. Wyłącz gaz, dodaj mleko, zamieszaj i odstaw do wystudzenia. Oddziel białka od żółtek. Żółtka zmiksuj ze młodziwem na puszystą masę (powinna mocno podwoić swoją objętość). Dodaj wystudzone masło z czekoladą i mlekiem, mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Zmiksuj całość. Ubij białko na sztywną pianę, dodaj do masy i zamieszaj delikatnie łyżką, by piana nie opadła. Cukinię zetrzyj na drobnych oczkach tarki (nie obieraj). Zrób to przed samym dodaniem do masy, by nie zdążyła puścić soku. Dodaj do masy i zamieszaj do połączenia się składników. Wypełnij masą foremki na babeczki do 3/4 wysokości. Piecz z termoobiegiem w temperaturze 180’C przez 18 minut. Babeczki będą mocno wilgotne i nie urosną zbyt wiele.

 

Świetne ciasteczka logopedyczne

Składniki:

  • 1 szklanka łuskanych orzechów arachidowych
  • 1 szklanka płatków migdałowych
  • 1 szklanka słonecznika łuskanego
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich
  • 3 bardzo dojrzałe banany
  • opcjonalnie możesz dodać inne orzechy oraz bakalie np. posiekane morele, śliwki, rodzynki

Wykonanie:

Piekarnik nastaw na 180’C z termoobiegiem. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Banany obierz i rozgnieć na papkę, a najlepiej zblenduj. Wszystkie sypkie składniki przesyp do malaksera i rozdrobnij. (Maluchom do 3 roku życia należy dokładnie rozdrobnić zwłaszcza duże orzechy, by uniknąć ryzyka zadławienia. Starszakom po 3 roku życia nie musisz tak mocno mielić orzechów jak maluchom). Zmielone produkty przesyp do miski i dokładnie wymieszaj z rozgniecionym bananem. Gdy powstanie sklejona, gęsta masa, nabieraj małe porcje w dłonie i formułuj kulki, a następnie spłaszczaj je w dłoniach i układaj na blaszce w niewielkich odstępach. Piecz na środkowym poziomie piekarnika przez 15 minut. Upieczone ciasteczka przełóż na talerz i pozostaw do ostygnięcia. Nie chowaj w woreczki foliowe, papierowe czy pojemniki próżniowe. Twardość ciastek uzyskuje się dając im możliwość „oddechu”.

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.