Rozkoszuj się smakiem i aromatem wspaniałego ciasta pomarańczowego, które dosłownie rozpływa się w ustach. Prosty przepis na to delikatne ciasto sprawi, że każdy kęs będzie czystą przyjemnością. Odkryj, jak przygotować to aromatyczne cudo i delektuj się wyjątkowym smakiem pomarańczy.
Ciasto:
Lukier:
Wszystkie składniki powinny być w temp. pokojowej. Wyjmij je minimum 2 godziny wcześniej z lodówki.
Roztapiamy w garnku na małym ogniu masło (200 g) i odstawiamy do całkowitego przestygnięcia.Żółtka oddzielamy od białek. Wsypujemy cukier i miksujemy do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy jajecznej (przez około 3 minuty).
Dwie pomarańcze sparzamy polewając wrzątkiem i odstawiamy na chwilę do przestygnięcia. Skórkę z obu ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach. Wyciskamy około 100-120 ml soku z pomarańczy i dodajemy do naszej masy jajecznej wraz ze startą skórką.
Wlewamy przestygnięte masło.Dodajemy mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Miksujemy tylko przez kilkanaście sekund do powstania jednolitego ciasta. W osobnej misce białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy ubite białka i mieszamy delikatnie za pomocą łyżki lub trzepaczki.
Przekładamy do foremki np. keksówka wyłożona papierem do pieczenia. Pieczemy przez 45-50 minut w temperaturze 170 stopni (góra-dół, z termoobiegiem) do tzw. suchego patyczka.
Przestudzone ciasto wyjmujemy z foremki, przygotowujemy lukier pomarańczowy i polewamy nim wierzch ciasta.
Komentarze