Tarta na słono z kurczakiem to świetny pomysł zarówno na obiad dla całej rodziny, jak i na imprezową przekąskę. Można ją podać na ciepło oraz na zimno i w każdej z tych wersji smakuje doskonale!
Ciasto:
Farsz:
Z mąki, masła (najlepiej zimnego), żółtek, soli zagniatamy kruchy spód. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
Na patelni podsmażamy drobno pokrojoną cebulkę, gdy się zeszkli to dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Chwile smażymy. Następnie dodajemy przyprawę do kurczaka, przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę soli, pieprzu, oregano, pieczarki, dusimy na małym ogniu, co chwilkę mieszając. Odstawiamy do przestygnięcia.
W tym czasie na wyłożonej papierem do pieczenia foremce np. tortownicy o śr. 23 cm układamy ciasto, nakłuwamy widelcem. Piec przez 15 minut w temp. 180 stopni.
W osobnej misce mieszamy jogurt, jajka, sól, pieprz, startą mozzarellę oraz majeranek.
Na podpieczony spód nakładamy farsz pieczarkowy, wylewamy masę jajeczną, wyrównujemy. Piec ponownie przez 30 minut w temp. 180 stopni aż wierzch nam się ładnie zetnie. Po upieczeniu dekorujemy posiekaną natką pietruszki lub szczypiorkiem.
A.J.
Komentarze