Kurczak z 40 ząbkami czosnku

  • 15.06.2023
Przepis na idealnego kurczaka
Źródło: pixabay.com

Wiedzieliście o tym, że charakterystycznym zapachem południowej Francji jest czosnek? W różnych gatunkach, w niektórych potrawach dodawane są czasem nawet całe główki czosnku bez obierania. Tak jest właśnie i w tym przypadku i niech Was nie odstrasza nadzianie kurczaka czosnkiem w łupinie, bo cudownie się zapieka, zachowując w łupince cały smak i kształt.

Składniki na 4 porcje:

  • 1 kurczak o wadze ok. 1,7 - 2 kg (użyłam zagrodowego)
  • 4 łyżki zwykłej oliwy lub oleju roślinnego
  • 40 nieobranych ząbków czosnku (ok. 3 - 4 główki)
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku (lub 2 gałązki świeżego)
  • 2 gałązki natki pietruszki + do podania
  • 1 liść laurowy
  • 100 ml bulionu (drobiowy, warzywny, rosół)
  • do podania np. ryż, pomidorki

Wykonanie:

Związać nogi kurczaka. Przygotować żaroodporny garnek (np. żeliwny, ceramiczny) lub naczynie z pokrywą, takie, które można stawiać na kuchence i gotować na ogniu. Może to też być garnek z grubym dnem, który pomieści całego kurczaka. Rozgrzać w nim oliwę lub olej na średnim ogniu. Włożyć kurczaka i smażyć na złoty kolor przez ok. 8 minut. Następnie przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Jeśli soki pryskają, można przykryć pokrywą. Wyjąć kurczaka z naczynia i odstawić na bok.

Na dno tego samego naczynia włożyć nieobrane ząbki czosnku, na wierzchu położyć natkę pietruszki, dodać tymianek i liść laurowy. Włożyć kurczaka piersią do góry. Posypać solą i pieprzem. Przykryć naczynie i gotować na małym ogniu przez ok. 1 godzinę i 40 minut. Przełożyć kurczaka na ogrzany półmisek i przykryć folią aluminiową błyszczącą stroną do dołu i odstawić na bok.

Nad miską umieścić sito, wyłożyć do niego pozostały z gotowania sok z dodatkami (bez liścia laurowego). Drewnianą łyżką przetrzeć wszystko przez sito, pozostawiając i wyrzucając resztki np. łupiny z czosnku. Do garnka po kurczaku wlać bulion i zagotować. Dodać przetarty gęsty sos czosnkowy, wymieszać i zagotować. Gotować bez przykrycia przez kilka minut aż sos będzie miał odpowiednią konsystencję. W razie potrzeby doprawić. Kurczaka pokroić na porcje i polać sosem czosnkowym, posypać posiekaną świeżą natką pietruszki.

Gotowe! Smacznego!

 

A.J.

Komentarze
Jeszcze nikt nie skomentował tego artykułu. Dodaj pierwszy komentarz.
Skomentuj
Ilośc znaków: 254
Pozostało znaków:
254
Zabrania się umieszczania reklam, treści niezgodnych z polskim prawem oraz linków.