Jeśli szukacie pomysłu na obiad z piersią kurczaka, to nie mogliście trafić lepiej. Ten kurczak faszerowany szpinakiem i fetą to bardzo prosty i pyszny przepis. Możecie z niego zrobić obiad na dwa dni – wystarczy podgrzać kurczaka na patelni z odrobiną oleju bądź masła klarowanego albo włożyć go do mikrofali i voilà.
Składniki:
Wykonanie:
Filety opłukać, osuszyć, oczyścić z błonek i kostek. Położyć na desce, każdą pierś przekroić pionowo na 2 połówki (otrzymamy 4 porcje kurczaka). W każdej połówce, od góry, zrobić pionowe głębsze nacięcie w kształcie krzyża. Rozchylić boki i poszerzyć nieco powstałą kieszonkę. Mięso doprawić z każdej strony przyprawami oraz startym czosnkiem, następnie natrzeć oliwą i odłożyć na ok. 30 minut lub dłużej jeśli mamy czas.
Szpinak włożyć na patelnię i mieszając podgrzewać aż zmięknie, ostudzić. Wymieszać z pokrojonym w kostkę serem i wypełnić nadzieniem kieszonki.Na wierzchu położyć plaster pomidora, doprawić go solą, pieprzem, suszonym oregano. Ułożyć na blaszce do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C, piec przez ok. 30 minut.
A.J.
Komentarze