Robisz kurczaka i używasz gotowych przypraw a może używasz wegety lub innych rzeczy? Gotowanie i przyprawianie nie musi być nudne! Spróbuj tych przypraw a mile zaskoczysz siebie i rodzinę czy gości.
Kurkuma
Kurkuma dobrze komponuje się z delikatnym mięsem z kurczaka i nadaje potrawom nie tylko lekki aromat, ale także złoty kolor. Nie bój się dodawać kurkumy do marynaty lub bulionu z kurczaka czy risotto.
Tymianek
Tymianek ma delikatny gorzki posmak i jest idealny, szczególnie świeży, do gotowania bulionów z kurczaka. Dodaj kilka gałązek i gotuj dosłownie 3-5 minut. To sprawi, że smak bulionu będzie bogatszy. Jeśli dusisz pierś z kurczaka w sosie śmietanowym, pamiętaj, aby uzupełnić to danie suszonym tymiankiem.
Oregano i majeranek
Te dwie przyprawy są do siebie dość podobne. Niestety, nie wszystkie gospodynie domowe wiedzą, jak prawidłowo z nich korzystać. Smak majeranku i oregano najlepiej ujawnia się podczas obróbki cieplnej, dlatego wystarczy dodać tylko szczyptę suszonych przypraw na 3-5 minut przed końcem gotowania.
Kolendra
Nasiona kolendry są bardzo często używane do przygotowywania nie tylko sałatek, zup i dań głównych, ale także są dodawane do wypieków. Ta uniwersalna przyprawa idealnie połączy się z kurczakiem. Jeśli przygotowujesz rosół lepiej jest użyć całych nasion, ale jeśli chcesz posypać samo danie, lepiej wstępnie zmiażdżyć nasiona w moździerzu.
Rozmaryn
Rozmaryn, podobnie jak tymianek, ma gorzki smak z przyjemnymi nutami iglastymi. Nadaje kurczakowi szczególny smak. Piecząc kurczaka w piekarniku, umieść obok niego 2-3 gałązki rozmarynu. Uwolniony sok wchłonie aromat tej przyprawy, wystarczy co jakiś czas podlewać pieczeń tym pachnącym sosem który się zrobił.
Papryka
Papryka to przyprawa ze słodkiej papryczki lub chili, idealna do kurczaka. Ze względu na słodycz i łagodną goryczkę papryka sprawia, że każde danie drobiowe jest bardziej pikantne. Dodaj tę przyprawę do marynat i sosów lub po prostu posyp kawałki kurczaka przed pieczeniem.
Czosnek
Czosnek dobrze komponuje się z wieloma daniami, ale musisz dodać go do potraw z kurczaka w określony sposób. Jeśli zamierzasz smażyć kurczaka, lepiej podgrzać olej z plasterkami czosnku na patelni, a następnie usunąć je i usmażyć kurczaka w tak pachnącym oleju. Inną opcją jest użycie suszonego czosnku w granulkach lub proszku. Nie ma w tym goryczy, ale pikanteria i aromat są zachowane.
A.J.
Komentarze